Wordt Turnhout tegelwipkampioen?

21 Maart 2024

Stad Turnhout doet mee aan het Vlaams Kampioenschap Tegelwippen. Vanaf 21 maart neemt de stad het tegen andere steden op om zoveel mogelijk te ontharden. Inwoners kunnen hun stad mee naar de overwinning helpen door zelf ook plekken te ontharden.

Elke ‘gewipte tegel’ moet online worden geregistreerd, zowel door het stadsbestuur zelf als de Turnhoutenaren. Tegen eind oktober worden alle inspanningen opgeteld. De stad die dan per inwoner de grootste oppervlakte heeft onthard, mag zichzelf Vlaams kampioen Tegelwippen noemen.

Werf 1: groene ruimtes creëren

 ‘We hechten als stad veel belang aan onze onthardingsprojecten en dat wordt in de toekomst alleen maar belangrijker. De eerste grote stappen zijn ondertussen gezet, zo wordt de personeelsparking van het Speelkaartenmuseum omgebouwd tot een groene museumtuin. Bij de nieuwe kleuterschool in de Parkwijk leggen we dan weer een groen speelpark aan, goed voor 1 500 gewonnen vierkante meters tegen september’, vertelt schepen van Milieu en Energie Astrid Wittebolle.

Werf 2: Deels ontharden van parkeerplaatsen

Het stadsbestuur bundelt de talrijke onthardingsprojecten onder de noemer ‘Turnhout breekt uit’. Binnen dat project worden ook de straten onder handen genomen. ‘De Kerkhofweg krijgt waterdoorlaatbare parkeerplaatsen én een groene strook met meer bomen. In het najaar starten we aan de heraanleg van de Veldstraat en de Beekstraat, ook dan is ontharden een van onze voornaamste aandachtspunten. Zo zorgen wij langzaam maar zeker voor een groenere en milieuvriendelijke binnenstad’, verduidelijkt schepen van Wegen- en Groenbeheer Marc Boogers.

Werf 3: bij heraanleg straten aandacht voor maximaal ontharden

Tuinstraten

De Turnhoutenaren kunnen zelf ook de handen extra uit de mouwen steken. Door hun gewipte tegels in te geven, maar ook door hun eigen straat kandidaat te stellen als tuinstraat. De straten die daarvoor uiteindelijk geselecteerd worden, krijgen logistieke en financiële steun om hun straat om te toveren tot een duurzame tuinstraat. Stad Turnhout krijgt daarvoor de steun van Kempen 2030, het samenwerkingsverband tussen lokale overheden, IOK en Commonslab.

Werf 4: gezocht kandidaat tuinstraten 

Participatie

 Tot slot doet het stadsbestuur nog een oproep naar de inwoners om openbare plekken voor te stellen die ze onthard willen zien. ‘Nadien kijken we naar alle inzendingen en kiezen we enkele plekken uit die we daadwerkelijk gaan ontharden vanaf het volgende plantseizoen. In al die initiatieven slaan we dus de handen in elkaar met onze inwoners om van Turnhout een klimaatrobuuste stad te maken. Zo werken we samen aan de toekomst van onze stad’, besluit schepen Wittebolle.

Werf 5: tegelwippen en geveltuinen

Inspiratie nodig? Neem dan zeker een kijkje op deze site. Ambassadeur Bartel Van Riet geeft je alvast nuttige tips en raad

Meer info: Turnhout breekt uit