Eerste netwerkdag begijnhoven in Turnhout

21 April 2024

Op zaterdag 20 april 2024 organiseerde  onze stad een eerste netwerkdag voor alle partners van begijnhoven uit Vlaanderen en Nederland. Zo investeert het stadsbestuur in samenwerking tussen alle begijnhoven. De bijeenkomst werd afgerond met de feestelijke opening van de Heilig Kruiskerk en de Kapel van het Heilig Aanschijn.

De bijeenkomst komt er mede dankzij de medewerkers van het Begijnhofmuseum, de bewoners van het Turnhoutse begijnhof en ‘De Vrienden van het Begijnhof’. ‘De deelnemers hebben een druk programma voor de boeg’, vertelt Schepen van Cultuur & Musea Astrid Wittebolle. Het startschot werd gegeven met een panelgesprek. Moderator Jef Van Eyck praatte met Edith Wouters, artistiek coördinator bij AR-TUR, Frans Horsten, bezieler van de restauratie van het begijnhof van Hoogstraten, en ging ook in dialoog met de bewoners.

‘Daarna maken de deelnemers een keuze tussen 3 verschillende rondleidingen. Zo kunnen ze een woonst in het begijnhof gaan verkennen, een rondleiding krijgen op de begijnhofsite of het Begijnhofmuseum bezoeken. Alle groepen eindigden hun rondgang met een bezoek aan onze unieke kruidentuin. Zo werd het voor elke deelnemer een leerrijke en verbindende netwerkdag te worden.’

Vanaf nu kerk en kapel toegankelijk tijdens openingsuren van het museum

Ten slotte gingen ze ook de Heilig Kruiskerk en de Kapel van het Heilig Aanschijn. De begijnhofkerk en -kapel konden tot nu toe alleen bezocht worden met een gids. Vanaf 21 april  ( dus ook op erfgoeddag) zijn de gebouwen gratis toegankelijk tijdens de openingsuren van het museum.