Stadsboerderij klaar voor nieuwe start
07 Maart 2022
De stadsboerderij staat voor een nieuwe (door)start. De uitbating van de CSA-zelfoogsttuin en de stadsboerderij wordt binnenkort overgedragen aan een nieuwe beheerder. Daarmee komt een einde aan een woelige periode. Schepen van Milieu, Energie en Duurzaamheid, Astrid Wittebolle, werkte de voorbije hard om de overgang vlot te laten verlopen.
In september 2021 zegde maatwerkbedrijf De Troef de concessie met de stad op na een vertrouwensbreuk. Dat leidde tot grote bezorgdheid bij de leden van de zelfoogsttuin. De diensten van de stad stelden een nieuwe concessieovereenkomst op om de transitie mogelijk te maken. Kandidaten kunnen zich dus melden om de tuin uit te baten. “We hebben een kortlopende overheidsopdracht van één, maximum twee jaar uitgeschreven voor het beheer van de tuin”, Astrid Wittebolle (Groen). “Dat kan gebeuren door een individuele boer, een maatwerkbedrijf… We nemen ook een actieve rol op wat de ledenwerving betreft. Ik ben alvast blij dat bij de leden er niet aan enthousiasme is ingeboet.”
Voor de verhuur van de zalen, het onderhoud van de gebouwen en het verzorgen van een educatieve werking en een permanente aanwezigheid gaat Turnhout in zee met Endeavour. Dat Antwerpse bureau ondersteunt burgers en lokale overheden bij het creëren van betere omgevingen. Het werkte eerder met Stad Turnhout aan de invulling van het Open Stadsatelier in de Begijnenstraat en de conceptstudie van de Otterstraat.
“Het is de bedoeling dat ondernemers en organisaties het potentieel van de gebouwen en terreinen benutten door er hun activiteiten uit te oefenen”, legt schepen Wittebolle uit. “De oude boerderij kan bijvoorbeeld ingevuld worden door kleinschalige horeca, een productieruimte, een educatief centrum, een winkeltje of een afhaalpunt. Huidige partners zoals de imkers en de compostmeesters blijven uiteraard aan boord.”
Het begeleidingstraject wordt in september 2022 afgerond.