Sanering Grote Caliebeek is nu aangepakt!
26 Maart 2025
In 2021 kon onze toenmalige schepen Astrid Wittebolle ( Groen Turnhout) namens stad Turnhout aankondigen dat de historische vervuiling aangepakt zou worden. De werken zijn nu uitgevoerd.
De Grote Caliebeek in Turnhout werd voor een lange tijd vervuild met chroom, afkomstig uit een voormalige leerlooierij in Oud-Turnhout. Stad Turnhout, de Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij (OVAM) en Agentschap voor Natuur en Bos (ANB) werkten samen om die verontreiniging aan te pakken. Langs de beek werd een artificieel drasland aangelegd dat de vervuiling vermindert én meer ruimte voor water creëert.
Doorheen de jaren raakte het water in de Grote Caliebeek vervuild met chroom. De vervuiling werd verspreid door overstromingen en slibruimingen, en kwam zo terecht in waterbodems, oevers en overstromingsgebieden in Turnhout. De OVAM en ANB hebben de verontreiniging op Turnhouts grondgebied aangepakt binnen het Europese project LIFE NARMENA. Het project richt zich op natuurlijke oplossingen die de verontreiniging binnen natte gebieden aanpakken.
De sanering van Caliebeek is een van de 3 pilootprojecten in het kader van het Narmena - Life- project van de Europese Unie. Narmena staat voor ' NAture-based Remediation of MEtal pollutants in Nature Areas to increase water storage capacity', een project dat natuurbehoud en waterberging ondersteunt.
Er werd een artificieel drasland langs de Grote Caliebeek aangelegd. Dat is een gebied waarbij de grond voor een groot deel van het jaar verzadigd is met water. Het open rietlandschap bestaat uit een sedimentvang in de beek, waar onder andere zand, slib en andere deeltjes uit het water opgevangen worden. Op de linkeroever van de beek werd een overstromingszone aangelegd. Op die manier stabiliseren de verontreinigde slibdeeltjes in het drasland en kan het gezuiverde water stroomafwaarts doorstromen.
Overstromingen
Het drasland verkleint ook de kans op toekomstige overstromingen. Er kan veel meer water vastgehouden worden in het aangelegde landschap, waardoor de kans op overstroming verkleint.
Het artikel uit 2021 herlezen? Dat kan hier