Nationaal Park Taxandria

14 Januari 2022

Nationaal Park Taxandria

Foto: Agentschap Natuur en Bos   Nationaal park Taxandria: groene droom wordt steeds meer realiteit

Wat begon als een droom in 2012, de creatie van een Nationaal Park met als kern de waardevolle natuur in Turnhout en de buurgemeenten, wordt steeds meer realiteit.

De Vlaamse regering zette het licht op groen voor de uitwerking van een masterplan. Midden 2023 wordt de definitieve beslissing genomen.

Het idee om een Nationaal Park te maken met als ‘harde kern’ het Vennengebied en de Liereman, werd in 2012 gelanceerd in het verkiezingsprogramma van Groen Turnhout. In 2019 werd het ook opgenomen in het bestuursakkoord. Schepen van Milieu Astrid Wittebolle is van bij het prille begin betrokken bij het overleg met Oud-Turnhout, Ravels en Arendonk.

“De realisatie van een Nationaal Park zou een bijzonder puzzelstuk kunnen zijn in onze klimaatambities.”

Het proces kwam in een stroomversnelling toen de Vlaamse regering het plan lanceerde om nationale parken en landschapsparken te erkennen. Daarvoor werden ook middelen vrijgemaakt.

In het najaar van 2021 dienden Turnhout, Oud-Turnhout, Natuurpunt en het Agentschap Natuur&Bos (een onderdeel van de Vlaamse administratie) een plan in voor Nationaal Park Taxandria. Arendonk en Ravels toonden interesse maar houden zich voorlopig nog afzijdig. Het plan werd woensdag 12 januari 2022  door de bevoegde minister positief onthaald. Ze maakt nu 100.000 euro vrij om een masterplan op te stellen waarin de plannen moeten worden verfijnd.

“Dit is een erg belangrijke beslissing,” zegt Astrid Wittebolle. “Het komt er nu op aan om de twijfelaars te overtuigen dat een Nationaal Park een cruciaal toekomstproject is voor onze regio. Niet alleen de natuur wordt daar beter van. Ook economisch en toeristisch zijn er enorme kansen die kunnen worden benut. Het Nationaal Park Hoge Kempen in Limburg bewijst dat”

“Dit wordt een verhaal van samen-werken. Wij nodigen in eerste instantie Arendonk en Ravels uit om opnieuw aan tafel te gaan. Uiteraard moeten ook de landbouwers, de landeigenaars en de natuurbewegingen nauw betrokken worden. We nemen ook akte van de vraag van de minister om over de grens in Nederland partners te vinden.”

“Een groen idee gestalte zien krijgen en dat over de partijgrenzen heen, is hartverwarmend."

Voor Groen Turnhout is de beslissing van de minister een hele opsteker. “Een groen idee gestalte zien krijgen en dat over de partijgrenzen heen, is hartverwarmend. Het bewijst dat we door samenwerking, overleg en in alle transparantie ogenschijnlijk tegenstrijdige belangen kunnen verenigen.”

Turnhout heeft in dit proces van bij het begin een trekkersrol gespeeld. “Dat is geen toeval. Er wordt hard gewerkt aan een ambitieus klimaatplan,” zegt Astrid Wittebolle. “De realisatie van een Nationaal Park zou daarin een bijzonder puzzelstuk kunnen zijn.”

 

150 jaar geleden werd het eerste Nationale Park ter wereld opgericht: Yellowstone National Park in Wyoming (VS). Het kwam er op aanraden van een Turnhoutse missionaris, Francis-Xaveer Kuppens, die vond dat de natuur te waardevol was om ze te koloniseren en te ontginnen. Het is een symbolische gebeurtenis dat we vandaag de kans krijgen om dit prachtige idee ook in Turnhout en de buurgemeenten te realiseren.

 

Lees ook Eerste stap nationaal park Taxandria - Groen Turnhout