Turnhout ‘curieuzeneust’ mee

14 Februari 2021

Turnhout ‘curieuzeneust’ mee

Een gesofisticeerde dolk maakt het mogelijk de temperatuur en de vochtigheidsgraad van je tuin te monitoren. De resultaten zullen gebruikt worden om computermodellen voor hittestress te testen en te verbeteren.(Foto Curieuzeneuzen)

In 2018 meldden zich 396 Curieuzeneuzen aan in onze stadDat maakt Turnhout meer enthousiast dan de gemiddelde Vlaamse gemeente volgens CurieuzeNeuzen.

In 2018 organiseerde CurieuzeNeuzen het grootste burgeronderzoek naar luchtvervuiling ooit. 20.000 burgers verzamelden data en op basis van de ze ingezamelde data werd een gedetailleerde kaart opgesteld. Daaruit bleek dat er ook in onze stad nog werk aan de winkel is. De kaart is een waardevol instrument voor de stadsdiensten. Wij, als medebestuurders, gebruiken ze om efficiënte maatregelen te kunnen nemen.

In 2021 zetten de CurieuzeNeuzen een nieuw grootschalig onderzoek op. Dit keer willen ze nagaan hoe het gesteld is met de hitte en de droogte in onze tuinen. Burgers konden zich tot 14 februari inschrijven om een sensor in hun tuin te laten plaatsen. 

Ook de Stad Turnhout besliste om zich aan te sluiten bij het initiatief. “Op zes locaties zal een sensor, een soort dolk, in de bodem worden geplaatst,” vertelt schepen van Milieu Astrid Wittebolle. “Het gaat over het grasveld van stadsbedrijven, het Taxandriamuseum, de Klein Engelandhoeve, de Stadsboerderij, de begraafplaats Kwakkelstraat en de Albert Van Dyckstraat.

De resultaten van het onderzoek zullen ons kunnen helpen bij het verder uitstippelen van ons klimaatbeleid.”

CurieuzeNeuzen in de Tuin is het grootste burgeronderzoek in Vlaanderen naar hitte en droogte ooit. Het is een initiatief van Universiteit Antwerpen en De Standaard met sterke ondersteuning van Rabobank.be, Orange, VITO, Vlaamse Milieumaatschappij, EWI, Departement Omgeving, Bio-Planet, DPD, Aquafin en Natuurpunt.

'Meer weten over het project of hoe je tuin hitte- en droogtestress kan aanpakken?', klik hier.