Workshops Turnhoutse musea

30 Januari 2021

Workshops Turnhoutse musea

Gezinsworkshops in museum wegens groot succes herhaald  

Wat zouden we in deze beroerde tijden zijn zonder natuur (om in te wandelen) of cultuur (om bij te leren, weg te dromen, geïnspireerd te worden)?

In Turnhout zijn beide gelukkig in overvloed aanwezig. De musea mochten hun deuren openhouden tijdens de semi-lockdown en dat heeft ook zijn vruchten afgeworpen. Tijdens de kerstvakantie (die een weekje langer duurde dan normaal) werden er workshops gehouden in het Museum van de Speelkaart.
Die kaderen in de expo ‘Meester-Leerling’ rond lithografie en vlakdruk; oude ambachten die in het museum in ere worden gehouden.

Gezinnen konden zich onderdompelen in deze oude druktechnieken en eigen wenskaarten drukken. De workshops waren coronaproef, dus het aantal plaatsen was beperkt. Aanvankelijk was er plaats voor 24 deelnemers, maar er werden nog 12 nieuwe bubbels gecreëerd. In totaal namen 115 mensen deel van de activiteit, afkomstig uit 33 gezinsbubbels.

“Het museum was een van de weinige plekken waar gezinnen met kinderen terecht konden voor een zinvolle vrijetijdsbesteding,” zegt schepen van Cultuur Astrid Wittebolle. “Het gewone museumbezoek was eveneens in trek tijdens de kerstvakantie.”

Voor de Krokusvakantie zijn er opnieuw acht workshops gepland in het Museum van de Speelkaart. In het Begijnhofmuseum moeten de bezoekers de code van de geldkoffer kraken. In het Taxandriamuseum neemt Hendrik Wiske, het opgezette hert dat prominent in de eerste zaal staat, je mee op stap via de Erfgoedapp. Zo kom je meer te weten over enkele historische Turnhoutse figuren. In de kelder kun je kruisboogschieten en er kan ook geknutseld worden.

Meer info: https://www.turnhout.be/musea-en-tentoonstellingen