Winnaar The Box is gekend

21 November 2023

'Arte Innovadora - Vlaamse PrimiDiva’s. Een bont gezelschap van dames … 4 kunstenaars met elk hun eigen insteek versterken elkaar. Samen brengen ze een uitgebreid assortiment aan kunst naar The Box Turnhout, niet enkel met volwaardige kunstwerken, maar ook door hun kennis te delen via de workshops, leuke wenskaarten, (kinder)boekjes en prints op diverse gebruiksvoorwerpen.' vertelt Astrid Witttebolle ons.

The Box startte in 2017 in een winkelpand in Leopoldstraat. Ondertussen verhuisde deze plug-and-play-winkel naar de Victoriestraat. Het concept van ‘The Box’ is eenvoudig. In een gebruiksklaar winkelpand zetten startende handelaars de eerste stappen van hun nieuwe ondernemersavontuur. Daarvoor nemen ze in een periode van 1 week tot 3 maanden hun intrek in een ‘plug-and-play’ gebouw. Dat is volledig ingekleed en uitgerust met alle basisvoorzieningen, zodat zij met een beperkte opstartkost en vrij van kopzorgen kunnen testen of en hoe hun concept aanslaat. 

In 2023 tekenden onze stad een bezettingsgraad op van ruim 70 %. Bovendien kregen veel van deze commerciële ‘experimenten’ ook een rendabel gevolg. Maar liefst 8 ondernemers bouwden een eigen zaak uit na hun verblijf in ‘The Box’. Daarmee realiseren we ook een dubbel beleidsdoel. Enerzijds vullen we de leegstaande gebouwen in onze stad op een creatieve manier verder in en tegelijkertijd geven we beginnende winkeliers een stevige zet in de rug.

De artistieke en bedrijvige dames worden van 22 tot 29 april 2024 de nieuwe bewoners van ‘The Box Turnhout’. En nog voor het zover is, stellen ze zich al meteen gastvrij op. Ze zetten namelijk de deur van hun pop-uppand ook open voor hun medefinalist in de wedstrijd, Studio Kaman. Dat is het modelabel van de jonge designer Camille Ackerman, die haar kunstwerken digitaliseert en omvormt tot kledingstukken, om ze zo toegankelijker te maken voor het publiek.

‘Arte Innovadora en Studio Kaman vullen elkaar goed aan. Door deze synergie ontstaan vast nieuwe opportuniteiten, die zich hopelijk ook vertalen in een permanent onderkomen in het centrum van Turnhout.‘Innovatieve concepten zoals deze geven verse zuurstof aan ons winkelhart en dragen in sterke mate bij aan de aantrekkingskracht van onze centrumstad voor zowel bezoekers als inwoners. Met ‘The Box’, de winactie en andere kernversterkende initiatieven doen we als beleidsploeg op allerlei terreinen inspanningen om dat groeipotentieel alle kansen te geven.