Turnhouts ‘home delivery museum’ is wereldprimeur

29 Oktober 2020

Turnhouts ‘home delivery museum’ is wereldprimeur

De tweede coronagolf heeft niet alleen de horeca en de scholen grotendeels lamgelegd, maar ook de sport- en cultuursector. Zo moesten ook onze stedelijke musea voor de tweede keer dit jaar de deuren sluiten. Voor het Nationaal Museum van de Speelkaart was dit een streep door de rekening. Daar werd alles in gereedheid gebracht om het project ‘Voetsporen van Brepols’ uit te rollen. Een stadswandeling over P.J. Brepols, de grondlegger van de grafische industrie in Turnhout, gekoppeld aan een bezoek aan het museum. Individueel de wandeling maken kan nog steeds, maar het museum is voorlopig niet toegankelijk.

De pientere medewerkers van het museum bleven niet bij de pakken neerzitten. Ze werkten een systeem uit waarbij geïnteresseerden aan huis alle informatie krijgen om op eigen houtje de stadwandeling af te werken. Daarmee is de instelling, voor zover bekend, het allereerste ‘home delivery museum’ ter wereld.

‘En dat verbaast mij eigenlijk niet’, zegt schepen van Cultuur Astrid Wittebolle. ‘Qua omvang of budgetten kunnen we ons natuurlijk niet meten met de grote musea die de hele wereld kent, maar de zeer mooie keerzijde daarvan is dat wij onszelf wendbaarheid en aanpassingsvermogen eigen hebben gemaakt. Dat, en een creatief museumteam: daar groeien originele en moderne initiatieven uit.’

Wie in de voetsporen van Brepols wil treden kan een wandeling langs twaalf markante plekken in de stad maken. Een begeleidende brochure bevat een geromantiseerde biografie van de roemrijke drukker die als de ‘Turnhoutse Bill Gates’ wordt omschreven. Een litho van zijn portret en een speciaal Brepolsbier van brouwerij Het Nest en een linnen draagtas maken de beleving compleet. Er is ook een podcast over een van Brepols’ handelsmissies, ingesproken door onder meer Sofie Decleir.

Probeer het eens uit. De eerste honderd online bestelde arrangementen worden gratis en op duurzame wijze aan huis geleverd aan mensen die binnen de stadsregio wonen. Online bestellen kan via de webshop van Toerisme & Uit (aan 10 euro).