Welkom op school - ook anderstalige ouders

25 November 2022

Welkom op school - ook anderstalige ouders

Speciaal voor de Dag van de Ouder op 20 oktober 2022 ontwikkelden Stad Turnhout, provinciaal documentatiecentrum docAtlas, expertisecentrum DoorElkaar en armoedevereniging T'ANtWOORD een banner en sticker voor de Turnhoutse scholen, allebei met de tekst ‘welkom’ in verschillende talen.

Marc Boogers via laagdrempelige initiatieven verkleinen we schooldrempels tussen leerlingen, leerkrachten en ouders. De Welkom-banner is zo'n actie.

Met de banners en stickers willen de 4 organisaties de scholen ondersteunen om zowel kinderen als ouders een warm welkom te bieden. Want het helpt om band tussen school en ouders te bevorderen. Uit heel wat onderzoeken blijkt dat kinderen er belang bij hebben dat hun (taal)identiteit wordt gewaardeerd. Het verbetert hun welbevinden en bijgevolg ook hun leerprestaties.

Deze actie kadert in een groter project waarbij Stad Turnhout, docAtlas, DoorElkaar en T’ANtWOORD informatieve ‘prikkels’ ontwikkelen om leerkrachten te sensibiliseren over (kans)armoede.
Deze welkomstboodschap kadert in de tweede prikkel 'Warm onthaal'.

De 16 versies van ‘welkom’ werden overigens niet lukraak gekozen. Het zijn de talen van verschillende taalgemeenschappen in Turnhout.
Ze werden gekozen na onderzoek en in overleg met professionele brugfiguren en de stedelijke consulent Samenleven & Integratie.
Als je dus ergens een banner of sticker passeert, word je begroet in het Nederlands en het Turnhoutse dialect én in het Arabisch, Dari, Engels, Frans, Duits, Roemeens, Russisch, Oekraïens, Chinees, Somalisch, Pashtu, Pools, Urdu en Spaans.