Wat als ... business as usual blijft

08 Februari 2021

Wat als ... business as usual blijft

De Groenen dit, de Groenen dat, ...  Het boek ‘Zes Graden’ van Mark Lynas is een absolute aanrader voor wie de klimaatproblemen ernstig neemt - voor ons dus.

Mark Lynas gaf dit boek uit in 2008, 12 jaar later nog even actueel en meer en beter wetenschappelijk onderbouwd. Want naast activist is Lynas in eerste plaats een wetenschapper!

Lynas tikte misschien wel het belangrijkste boek ooit over klimaatverandering bij elkaar. ‘Als je terugkomt van deze reis naar onze schrikwekkende toekomst’, zei Naomi Klein nadat ze het las, ‘zal je vastbesloten zijn de loop van de geschiedenis te veranderen.’ Het bijzondere aan Zes graden is dat het niet over de oorzaken van klimaatverandering gaat, wel over de gevolgen. 

Tip van Veronique: je kan het boek ook ontlenen in de Turnhoutse bib (Volwassenen informatief 556)

En die gevolgen zijn huiveringwekkend. Vertrekkend van de meest recente wetenschappelijke inzichten toont Lynas aan hoe de aarde en de natuur er uit zouden zien als de temperatuur 1°C, 2°C, en zo tot 6°C zou stijgen. Lynas schetst de waarheid over de catastrofe waar we op afstevenen als we niet breken met business as usual.

Zijn advies: het tij is nog te keren. ’Kies de juiste leiders en zet die aan tot actie’

Groen Turnhout pakt die handschoen op. Onze milieu schepen Astrid Wittebolle wil samen met betrokken burgers en medewerkers van de stad een ambitieus Klimaatplan uittekenen dat moet leiden tot ingrijpende robuuste klimaatacties in onze stad. De eerste stappen in dit participatieve traject zijn gezet of staan in de startblokken. Ook schepen Marc Boogers gaat aan de slag - samen met de stadsregio - om een geüpdate mobiliteitsplan uit te werken waarbij we onze ecologische voetafdruk verlagen door meer in te zetten op collectief vervoer en autoluwere verplaatsingen.

We houden jullie op de hoogte van de vorderingen via onze nieuwsbrieven.