Wandeling 'Te Gekke Tocht'

03 Oktober 2023

Wandeling 'Te Gekke Tocht'

Stad Turnhout en Netwerk GGZ Kempen sloegen de handen in elkaar en stippelden een ‘Te gekke tocht’ uit

De Te gekke tocht gaat van start aan de Stadsboerderij op de Veldekensweg in Turnhout en volgt een parcours van 6 kilometer doorheen het Turnhouts Vennengebied. De wandeling is alleen toegankelijk tijdens de Tiendaagse van de Geestelijke Gezondheid, dus van 1 oktober tot en met 10 oktober.

Op de route komen wandelaars 15 foto’s tegen die zijn gemaakt tijdens een Photovoiceproject. De methodiek Photovoice helpt mensen om te praten over kwetsbaarheid, herstel en sterktes via de beelden die ze zelf maken. De veerkrachtige wandeling is het resultaat van een samenwerking tussen de stad Turnhout en het Netwerk Geestelijke Gezondheid Kempen. Door middel van fotografie laten we mensen aan het woord en brengen we de psychische kwetsbaarheid in beeld. De 15 panelen verhuizen na de wandeling naar De Warande voor de fototentoonstelling Thuis in Turnhout. De borden worden ook ter beschikking gesteld aan scholen.

Mensen die in een moeilijke fase in hun leven zaten zijn op pad gegaan om foto’s te maken en te tonen wat het betekent om goed in je vel te zitten. De foto’s werden op 15 panelen gezet. Daar vind je ook een QR-code met meer informatie over mentale veerkracht, waar men hulp kan zoeken,… Mentale gezondheid gaat vaak samen met gezonde eetgewoonten en een gezonde manier van leven. Wij als stad doen, naast dit project, ook heel wat andere inspanningen om mentaal welzijn in de kijker te zetten. Zo investeren wij in preventie.

Wij hebben buurtwerkers die zorgen dat mensen zich welkom voelen. Verder zetten we heel hard in op warme omgevingen en buurten zodat we eenzaamheid kunnen bestrijden. Iemand begroeten kan al heel veel betekenen voor anderen. Verder heb je ook nog TEJO. Dat zijn psychologen die vrijwillig jongeren, die mentale problemen hebben, helpen en dit gratis en zonder wachtlijst. Tijdens corona hebben we geïnvesteerd in een extra psychologische hulpverlener.

Thuis in Turnhout

Iedereen kan de wandeling maken van 1 tot 10 oktober. Vanaf zondag 15 oktober gaan we de panelen in De Warande plaatsen. De foto’s gaan dan hangen tussen de foto’s van mensen  die deelnemen aan ‘Thuis in Turnhout’.  Deze tentoonstelling bundelt 33 portretten en verhalen van Turnhoutenaren. Ieder van hen vertelt een eigen verhaal over thuis zijn in de stad. Daarna kunnen scholen en andere organisaties de panelen en de methodiek gebruiken om te spreken over mentale kwetsbaarheid en daardoor het taboe dat er nog rond hangt te doorbreken.’

‘Naast GGZ Kempen en ’t Wijgje –  een activiteitencentrum in Turnhout voor mensen met een psychische kwetsbaarheid – wil ik ook nog even vzw De Ruimte in de kijker plaatsen. Dat is een kunstatelier, ook voor mensen met onder meer deze problematiek. Hun directeur heeft de deelnemers begeleid in het maken van de foto’s.’

Dit project van GGZ Kempen is in 2022 gestart op 5 plaatsen in Vlaanderen. We maken het mogelijk aan iedereen om deel te nemen aan onze samenleving en laten mensen inzien dat je kwetsbaar mag zijn. Dat zorgt ervoor dat die kwetsbaarheid al een stukje afneemt. We richten ons op mensen maar ook op organisaties. Bovendien zetten we in op laagdrempelige infomomenten en vormingen.

Iedereen kan dit – in een bepaalde levensfase – meemaken. Daarom is de zorgverlening GCZ laagdrempelig.

De fotografen zelf  komen vanuit Beschut Wonen en t Wijgje.

Meer info over de wandeling vind je hier