Vlaamse feestdag in Turnhout

09 Juli 2023

3 feesten in 3 stijlen op 3 dagen, maar elke keer vieren we het feest van de Vlaamse Gemeenschap. Juli zit sowieso al bomvol activiteiten. Zo verzamelen we elke dinsdagmiddag op de Grote Markt voor picknicks, middagconcerten en kinderanimatie. We beleefden dit een weekend lang cultuur op ieders maat met Stadstoeren. En op de nationale feestdag zijn we nog altijd aan de gang en gaan we al richting kermis en andere activiteiten in augustus. Tussendoor vieren we liefst 3 keer de Vlaamse feestdag.

Straatartiesten op de Grote Markt

Op vrijdag 7 juli veranderde de Grote Markt in een circusdorp voor groot en klein. ‘De 10de editie al van onze ‘Straatartiesten’, dus de succesformule is bekend’, zegt schepen van Cultuur Astrid Wittebolle. ‘We hebben opnieuw meer dan 10 acts geboekt om de toeschouwers te verbluffen met intieme intermezzo's, absurde ontmoetingen, buitengewone installaties en spectaculaire acrobatie. Wat je ziet, zal je letterlijk en figuurlijk de adem benemen.’ Alle voorstellingen zijn gratis. ‘Aansluitend kan de hele familie de kaartenreuzen volgen richting Speelkaartenmuseum, want daar gaat dan het culturele stadsfestival Stadstoeren van start. De acteurs van Theater Stap lopen ook mee in de stoet, en zij zullen ieders hulp goed kunnen gebruiken, want ze maken er een ware volksverhuizing van’, aldus schepen Wittebolle.

Turnhout viert Feest / Vlaams Muziekfeest

Op zondag 9 juli hebben gezinnen de luxe van een ruime keuze tussen evenementen, maar combineren kan ook. Op het Nieuwe Kaaiplein treedt een resem Vlaamse artiesten op, onder wie Luc Steeno en Celien. Voor kinderen is er animatie: de BlitZ-liveshow met muziek, dans en spel, het bezoek van een ballonnenclown en spelen op de springkastelen. Ook hier is alles gratis.

Officiële viering

Op 11 juli wordt de Vlaamse feestdag officieel gevierd, samen met het Davidsfonds en VOS-Vlaamse Vredesvereniging, met muziek in de concertzaal van de Kunstencampus en een bloemenhulde bij het monument van Jozef Simons.