Vlaams kampioenschap tegelwippen - ook in Turnhout

16 September 2023

Vlaams kampioenschap tegelwippen - ook in Turnhout

Doe mee met gevelgroen!

Via het Vlaams kampioenschap Tegelwippen wil de Vlaamse overheid ons aanzetten om onze tuinen en domeinen te ontharden. 

Bijna 20% van het Turnhouts grondgebied is verhard en dus ondoorlatend voor water. Dat zorgt ervoor dat onze stad gevoelig is voor droogte en overstromingen.

Doe mee!

We kunnen deze problemen tegengaan door als stad en als bewoners in te zetten op ontharding. Door asfalt, beton, kunstgras … te vervangen door groen of een waterdoorlatende bedekking daalt het risico op wateroverlast of overstromingen. Als het regenwater in de bodem kan doordringen wordt de riolering minder belast.
Hoe meer water lokaal in de grond kan infiltreren, hoe lager de kans op overstromingen én hoe beter voor het grondwaterpeil. 

Bovendien is een groene stad veel mooier dan een grijze stad. Stukjes natuur zijn veel aangenamer voor de bewoners, ze nodigen uit tot sociaal contact en brengen mensen samen. 

Er zijn nog veel meer voordelen aan het vervangen van een harde ondergrond door groene beplanting: het gaat hittestress tegen, het maakt de nachten koeler, het is goed voor de biodiversiteit en het verhoogt de algemene kwaliteit van de omgeving. 

Turnhout is één van de 160 gemeentes die meedoen aan het VK Tegelwippen. Daarbij gaan we de onderlinge strijd aan met Oud-Turnhout en Vosselaar in de ‘Kempische Kasseikamp’.  Wippen wij meer tegels dan onze buurgemeentes? Helaas nog niet!

Op www.vk-tegelwippen.be kun je al je gewipte tegels ingeven en alle tussenstanden volgen. 

Bestel gevelgroen via Behaag de Kempen!

En je kan natuurlijk gevelgroen bestellen via de jaarlijkse actie Behaag de Kempen. meer info vind je op https://www.iok.be/compost-tuin/behaag-onze-kempen/ga-voor-een-geveltuin

Advies nodig? Dan kan je nog een webinar volgen op 21 september om 20u, inschrijven doe je via https://www.iok.be/tuinbezoek_en_webinar

Bestellen kan op via website van IOK: https://www.iok.be/compost-tuin/behaag-onze-kempen/bestel-hier-je-plantgoed

Opgelet: een geveltuin aanleggen, dan moet je in Turnhout een vergunning aanvragen. Dat doe je online via https://www.turnhout.be/aanvraagformulier-vergunning-tegeltuin

Wat doet Stad Turnhout zelf voor ontharding?

Het klimaatbeleid zet ook in op de gevolgen milderen. Daarom is er een uitgebreid onthardingsplan in de maak met aandacht voor vergroening en ontharding. In afwachting daarvan houdt Stad Turnhout rekening met vergroening en waterdoorlaatbaarheid bij elk stadsproject.