Unieke tentoonstelling over censuur in speelkaartenmuseum

28 Maart 2021

Unieke tentoonstelling over censuur in speelkaartenmuseum

Laat je niet ontmoedigen door de derde lockdown. Gelukkig mogen de musea open blijven. Tijdens de paasvakantie kan je alvast een unieke tentoonstelling bezoeken in het Speelkaartenmuseum: ‘X -Censuur en Beeldcultuur’.

Het museum sloeg daarvoor de handen in elkaar met Stripgids en het Stadsarchief. Curator Piet Van Hecke verzamelde een indrukwekkende reeks unieke stukken die een licht werpen op alle facetten van censuur. Uiteraard komen de speelkaarten aan bod; die zijn vaak en lang verboden geweest in zowat de hele wereld.
Ook in de strip zijn er illustere voorbeelden van censuur, denk maar aan de sigaret van Lucky Luke die plots een strohalm moest worden.

Er is ook werk te zien van kunstenaars als Jef Geys, Liliane Vertessen en Toon Tersas. Verzetsheld Kamiel Van Baelen krijgt ook een plek. Pronkstuk is een geïllustreerde versie van de Belgische Grondwet die in 1831 een revolutionair verbod op censuur instelde.

“We hadden in het bestuursakkoord beloofd dat onze musea hun vleugels konden uitslaan en tentoonstellingen maken die ver buiten onze grenzen aandacht zouden krijgen. Met deze unieke tentoonstelling zal dat zeker lukken,” zegt schepen van cultuur Astrid Wittebolle.

Stripgids richt een ‘Salon der Geweigerden’ in, waar ondermeer Bronzen Adhemar-winnaar (2011) Steven Dupré zijn prachtige stripprojecten toont die om commerciële redenen werden geweigerd. Economische censuur is een vaak onderbelicht verschijnsel.

Tot driemaal toe wordt een groep uitgenodigd voor een residentie in de tentoonstelling. Telkens nemen een cartoonist, een denker en een kunstenaar de groep mee in een creatief denkproces rond censuur. De resultaten van die sessies gaan deel uitmaken van de expo.

 

X – Censuur en Beeldcultuur loopt van 1 april tot 7 november. Online reserveren is verplicht.

Meer info: https://speelkaartenmuseum.turnhout.be/x-censuur-en-beeldcultuur