Turnhoutse senoiren testen zitbanken uit

28 Juni 2023

Zitbanken zijn heel belangrijk in het straatbeeld

Om de modal shift te realiseren moet er meer gestapt en gefietst worden in Turnhout.

Daarom vroeg in het voorjaar van 2022 het stadsbestuur aan de leden van de seniorenraad om mee de Zilverroutes mee uit te stippelen. Ook werd hun advies gevraagd om na te gaan welke zitbanken er langs deze route geplaatst moeten worden. De 4 geselecteerde banken kregen nu een tijdelijke plaats in het dienstencentrum Albert Van Dyck.

Het stadsbestuur van Turnhout schakelt dus de Turnhoutse senioren in om na te gaan welke zitbanken best in het centrum verschijnen.
De eerste proefpersonen in het dienstencentrum Albert Van Dyck van Zorggroep Orion hebben de 4 geselecteerde modellen uitgetest en beoordeeld
Zo mogen de banken niet te laag zijn en moeten ze voldoende steun bieden.

Senioren uit Turnhout kunnen de komende 14 dagen in het dienstencentrum Albert Van Dyck in Turnhout van de ene bank naar de andere hoppen. De stad Turnhout leverde 4 verschillende zitbanken bij Zorggroep Orion om ze te laten uittesten door de lokale senioren. De proefpersonen beoordelen de banken op zithoogte, aangepaste rug- en armleuningen en gaan na of ze ‘lekker’ zitten.

Het stadsbestuur wil de zogenaamde Zilverroutes, of wandelroutes die voor iedereen toegankelijk zijn dankzij een verharde ondergrond, om de 250 meter uitrusten met een kwalitatieve zitbank. 

“In de stad staan er meer dan honderden zitbanken, in alle maten, gewichten en kleuren. Het zijn er zo veel dat we niet meer weten waar ze allemaal staan en veel banken zijn niet goed onderhouden”, zegt Marc Boogers (Groen), schepen van Wegen- en Groenbeheer in Turnhout. “Het werd daarom tijd dat we een zitbankenplan uitwerken. Zitbanken zijn heel belangrijk in het straatbeeld. Heel wat mensen komen samen aan banken om te genieten. Met de zitbanken langs de Zilverroutes kunnen ouderen comfortabel te voet van hun woonplaats naar de stad gaan. Maar we willen ook aangepaste banken voor jongeren, kleine kinderen en toeristen plaatsen.”