Nieuw! Pratende vuilnisbakken in Turnhout

20 Juni 2024

Nieuw! Pratende vuilnisbakken in Turnhout

Deze zomer staan er veel evenementen op de planning in Turnhout. Al die evenementen zorgen voor een extra uitdaging. Hoe houden we onze stad netjes? Want evenementen betekende meer zwerfvuil. Om dat zwerfafvalprobleem te verminderen, installeert Stad Turnhout pratende vuilnisbakken. Zo worden we op een speelse wijze aangemoedigd om blikjes, papiertjes, ... correct weg te gooien: namelijk in de publieke vuilnisbakken! 

Van ‘Heb je nog iets?’ tot ‘Bedankt voor deze fantastische donatie’ en zelfs een boer of applaus. De pratende vuilbakken gooien met complimenten en maken grappige opmerkingen tegen zwerfvuil.
Je kan deze vuilnisbakken vanaf 20 juni tot eind september terugvinden op de Grote Markt, het Zegeplein en de Turnovasite.

Ook voetstappen op de grond helpen de bezoekers en Turnhoutenaars vlotjes de weg naar de vuilnisbakken te vinden.

‘We hebben heel wat leuke evenementen gepland deze zomer waarvan onze inwoners en bezoekers kunnen genieten. Tegelijkertijd zetten we een aantal acties op die mensen doen nadenken over zwerfvuil. De bestaande vuilbakken in het stadshart worden beter aangeduid, we plaatsen vier pratende vuilnisbakken en na de zomer starten we met een actie om mensen te belonen. Zo zorgen we samen voor een nog nettere stad’, vertelt schepen van Wegen- en Groenbeheer Marc Boogers.

 

De pratende vuilnisbakken zijn bovendien duurzaam en kostenbesparend voor de stad. Ze werken op zonne-energie sturen een signaal uit naar het stadspersoneel wanneer ze bijna vol zijn.

 

De actie wordt ondersteund door Mooimakers en kadert in het stedelijke beleid van Safer Cities in de strijd tegen zwerfvuil. ‘Het is bewezen dat mensen zich veiliger voelen in een propere stad. Daar streven we natuurlijk naar. Deze actie zorgt niet alleen op korte termijn voor een nettere stad, maar hopelijk ook op langere termijn naar een groter veiligheidsgevoel’, besluit schepen Boogers.