Turnhoutse kunstorganisaties bundelen krachten

12 April 2021

Turnhoutse kunstorganisaties bundelen krachten

Het Turnhoutse kunstenlandschap is heel divers en de verschillende organisaties die er groeien en bloeien hebben een uitstraling tot ver buiten onze grenzen.
AR-TUR, De Mannschaft, MOOOV, STORMOPKOMST, deWarande, Kunst in Zicht, HETGEVOLG, Theater Stap, Kaaiman, Stripgids Organroxx en Omnes vervullen een sleutelrol in hun sector.

“De verschillende partners hebben onder impuls van het stadsbestuur een landschapstekening gemaakt en een charter opgesteld,” zegt schepen Wittebolle. “Uitgangspunt is de kracht van de kunsten en de opdracht de kunsten deel te laten uitmaken van de samenleving. De verschillende spelers zullen elkaar ook ondersteunen en krijgen daarvoor een garantie op een basisondersteuning”.

De landschapstekening moet de verschillende spelers helpen wanneer ze subsidiedossiers indienen bij hogere overheden en moet ook aantonen hoe complementair de organisaties zijn. Uiteraard neemt de Warande een centrale positie in.

“Vlaanderen is een regio die bruist van het talent. Maar de situatie in Turnhout is vrij uitzonderlijk. Er zijn weinig of geen andere steden waar zoveel spelers actief zijn die een unieke positie innemen in Vlaanderen; zowel inzake (jeugd)theater, wereldcinema, strips, orgelkunst of kunst met kwetsbare mensen of mensen met een beperking,” zegt Astrid Wittebolle. “Dat maakt het landschap ook kwetsbaar. Als er spelers zouden verdwijnen kan dat een impact hebben voor heel Vlaanderen.”