Turnhouts topstuk te bezichtigen in het MAS
01 November 2023
Dit 16de eeuws zoutvatje schittert momenteel in het MAS
Eerder dit jaar erkende de Vlaamse overheid een 16de-eeuws zilveren zoutvat van Geeraert de Rasier uit de collectie van het Turnhoutse Begijnhofmuseum als Vlaams topstuk.
Dit staaltje edelsmeedkunst schittert vanaf 31 oktober 2023 in ‘Zeldzaam & Onmisbaar’, een tentoonstelling rond 100 Vlaamse topstukken in het Museum aan de Stroom (MAS).
Het zoutvat werd in februari van dit jaar nog het 'Object van de maand', klik hier voor meer info
Topstukkenlijst
Om de rijke Vlaamse erfgoedtraditie in ere te houden, lanceerde Vlaanderen in 2003 het Topstukkendecreet. Het decreet zorgt ervoor dat collectiestukken van bijzondere archeologische, historische, cultuurhistorische, artistieke of wetenschappelijke betekenis zo goed mogelijk beschermd en bewaard worden. Ook mogen deze stukken Vlaanderen niet verlaten. Op basis van het decreet is een lijst samengesteld met zeldzame en onmisbare voorwerpen.
Lokale topstukken
Met het zilveren zoutvat beschikt Turnhout over 3 topstukken. Eerder werden het 16de eeuws muziekhandschrift (ook van het Begijnhofmuseum) en een 18de -eeuws koorkap van de Sint-Pieterskerk toegevoegd aan de topstukkenlijst. Het zoutvat is vervaardigd door Geeraert De Rasier in de periode 1580-1581 en behoort tot de collectie van het Begijnhofmuseum.
Uniek exemplaar
Zout was in vroegere tijden lang niet overal beschikbaar en dus een erg kostbaar product. De status van iemand was zelfs af te leiden van de plaats aan tafel ten opzichte van het zout. Dit zoutvat is dus geen banaal gebruiksvoorwerp, het is trouwens het enige bekende 16de-eeuwse zilveren exemplaar uit de Zuidelijke Nederlanden. En het is het enige werk van Geeraert De Rasier - één van de belangrijkste Antwerpse zilversmeden uit de tweede helft van de 16de eeuw - dat in ons land bewaard is.
Expo in het MAS
Naar aanleiding van de 20ste verjaardag van het Vlaams Topstukkendecreet brengt het MAS in de tentoonstelling ‘Zeldzaam & onmisbaar’ een persoonlijke selectie van honderd werken uit de Topstukkenlijst. Kunstwerken, manuscripten en artefacten waarvoor bezoekers anders Vlaanderen moet doorkruisen zijn tijdelijk op één plek te bewonderen. Het gaat om werken van onder meer meesters als Magritte, Ensor, Jordaens, Rubens … Sommige stukken worden voor het eerst tentoongesteld. De expo loopt van 31 oktober 2023 tot 25 februari 2024.