Turnhout onderzoekt kandidatuur voor Europese Culturele Hoofdstad in 2030

13 Maart 2021

Turnhout onderzoekt kandidatuur voor Europese Culturele Hoofdstad in 2030

De Markt van Turnhout ten tijde van één van de participatieve kunstprojecten Turnhout Vlaamse Cultuurstad

In 2030 mag België opnieuw een Europese Culturele Hoofdstad leveren. De kandidaturen moeten in 2024 worden ingediend en in 2026 weten we welke stad uitverkoren is.
Turnhout was Vlaamse Cultuurstad in 2012 en onderzoekt of het de Europese sprong kan wagen.

“Sinds 2012 zijn er tussen de verschillende spelers in de kunst- en cultuursector in de stad nauwe banden gesmeed; in en rond de Warande, maar ook daarbuiten. Het kunstenlandschap in Turnhout is zeer divers en niet te vergelijken met dat van andere steden,” zegt schepen van cultuur Astrid Wittebolle. “De professionele spelers zijn in hun discipline vaak uniek in Vlaanderen: Mooov, Het Gevolg, Theater Stap, Stripgids, ArTur, Octave. Daarnaast zetten wij sterk in op jeugdtheater en kunsteducatie.”

Ook de stedelijke cultuursector heeft een forse injectie gekregen. De bibliotheek opent weldra haar deuren en de academie nadert ook haar voltooiing. De modernisering van de Warande door de provincie, maakt dat we klaar zijn voor de volgende decennia.

“Voeg daarbij de talrijke socio-culturele verenigingen en dan begrijp je meteen waarom we 9 jaar geleden die Vlaamse titel mochten dragen.

Turnhout ademt cultuur,” zegt Astrid. “En uit de stadsmonitor blijkt ook telkens dat de Turnhoutenaars dat ten zeerste waarderen.”

“In 2021 organiseren we een eerste tweejaarlijkse stadsfestival. 2022 zal dan gebruikt worden om grondig te onderzoeken of onze kandidatuur voor 2030 haalbaar is. Voor ons moet zo’n cultuurjaar een participatief en inclusief project zijn, geen prestigezaak. Via cultuur moeten we banden smeden met alle sectoren en met alle Turnhoutenaars. Het halen van de titel zou natuurlijk schitterend zijn, maar de weg er naartoe en de dynamiek die onderweg ontstaat, is minstens even belangrijk.”