Toerisme over de landsgrenzen
31 Januari 2024
"Brabant Kust de Kempen" zorgt voor verdere ontsluiting van het toeristisch aanbod in onze regio.
De komende 3 jaar werken maar liefst 13 partners uit Vlaanderen en Nederland samen aan de verdere ontsluiting van het toeristische aanbod in de grensstreek. De ambitie? Een duurzaam meerdaags toerisme, enthousiaste vakantiegangers én trotse ondernemers en bewoners. ‘Brabant Kust de Kempen’ ontving zopas 933.625 euro subsidies van het Europese programma Interreg Vlaanderen-Nederland.
Van het kleurrijke smokkelverleden tot de unieke enclavepuzzel. Van de fascinerende Kempense kolonies tot Europese topnatuur. De grensstreek tussen Brabant (NL) en de Kempen (B) beschikt vandaag over een sterk toeristisch-recreatief potentieel. Via het project ‘Brabant Kust de Kempen’ willen 13 partners uit Vlaanderen en Nederland die toeristische troeven en verhalen in de toekomst optimaal uitspelen.
6 Vlaamse gemeenten (Arendonk, Baarle-Hertog, Hoogstraten, Merksplas, Ravels en Turnhout), 4 Nederlandse gemeenten (Alphen-Chaam, Baarle-Nassau, Goirle en Tilburg), twee hogescholen (Thomas More Mechelen-Antwerpen en BUas in Breda) en projectcoördinator Toerisme Provincie Antwerpen bundelen daarbij hun krachten en knowhow.
Het initiatief past naadloos in het Europese programma Interreg Vlaanderen-Nederland, dat de samenwerking in de Lage Landen aanmoedigt. In februari 2023 dienden de 13 partners samen een dossier in binnen de prioriteit ‘Socialer Europa – versterken van duurzaam toerisme’. Met succes: Europa kent ‘Brabant Kust de Kempen’ 933625 euro subsidies toe. De partners verdubbelen dat bedrag tot een totaalbudget van 1867000 euro.
Voor bezoekers, ondernemers en bewoners
Het project wil de vele grensverhalen zoals de enclaves, de Dodendraad en de Hertogen van Brabant in beeld brengen én ze verbinden. Het aanbod wordt verduurzaamd dankzij het faciliteren van duurzame mobiliteit, ecologische bewustwording en het versterken van de unieke ecologisch verbindingszone tussen Turnhout en Tilburg. Tenslotte vraagt een goed ontsloten aanbod en het uitdragen van de grensverhalen om betrokkenheid vanuit de grensstreek. Zo zullen bewoners, huidige en toekomstige gebruikers van het Bels Lijntje, ondernemers, lokale (erfgoed/historische) verenigingen en heemkringen nauw betrokken worden en wordt ingezet op het professionaliseren en verbinden van lokale ondernemers en toeristische medewerkers. Bezoekers worden op die manier verleid tot een meerdaags verblijf aangezien deze grensstreek een sterk en waardig alternatief wordt voor de minder duurzame vakantie ver van huis.
Turnhoutse troeven
Turnhout heeft tal van toeristische troeven: van de bruisende horeca- en winkelbeleving in het centrum over de uitgestrekte natuur in de rand tot het verrassende aanbod van culturele activiteiten. Dat potentieel spelen we nu al uit in de ruime regio. Zo spreekt Turnhout by Night – het grootste stadspromotionele event in ons programma – tot de verbeelding van bezoekers in de hele Kempen en de grensregio met Nederland. Met dit strategische partnerschap willen we deze aantrekkingskracht nog versterken en toeristen laten zien welke prachtige attracties de stad en bij uitbreiding ook de omringende streek te bieden hebben. Hier is altijd iets te doen.’