Taxandriamuseum ontvangt schilderijen van Schellekens en Selen

20 Februari 2022

Taxandriamuseum ontvangt schilderijen van Schellekens en Selen

De Vrienden van het Taxandriamuseum hebben een schilderij van Max Selen, schilderijen en tekeningen van architect Jozef Schellekens en een stoel met het wapenschild van Turnhout aan het Taxandriamuseum geschonken.

Max Selen (° Turnhout 1932) was docent aan de Turnhoutse academie en is een van onze meest vooraanstaande hedendaagse schilders. “Het is een hele eer om een werk van hem aan onze collectie te kunnen toevoegen,” zegt schepen van Cultuur Astrid Wittebolle. “Het schilderij ‘Ontmoeting in Rome’ zal in april het ‘object in de kijker’ van de Musea Turnhout zijn.”

Jozef Schellekens (1909-1963) is geen onbekende in Turnhout. Hij was provinciaal architect en zijn woning op de steenweg op Mol is een icoon van modernistische architectuur in de regio. Dat hij ook een uitstekend schilder en tekenaar was, is bij het grote publiek minder bekend. “Het is elke keer een blijk van vertrouwen in onze musea als we werken van vooraanstaande kunstenaars kunnen verwerven,” zegt Astrid Wittebolle. “We gaan nu op zoek naar manieren om de werken onder de aandacht te brengen.”

 

De Vrienden van het Taxandriamuseum schonken ook een stoel met het Turnhoutse stadswapen die door voormalig stadsdichter Wim Paeshuyse op de rommelmarkt van Turnhout werd gekocht. Volgens Bert Hendrickx van de Vrienden werd de stoel duidelijk voor een speciale gelegenheid of officiële plaats gemaakt, misschien wel voor het stadhuis op de Grote Markt.”