Striperfgoed drukkerij Proost wordt gered

30 Januari 2021

Striperfgoed drukkerij Proost wordt gered

Een van de geredde murals is van de stripreeks Thorgal ( foto © Bart Van der Moeren) "Deze reeks van Belgisch scenarist Jean Van Hamme en Pools tekenaar Grzegorz Rosiński geldt als een van de meest succesvolle stripseries in het Nederlandse taalgebied " ( Wikipedia, 2020)      

Dankzij een unieke reddingsoperatie, op touw gezet door Stripgids, Groep Bolckmans en Stad Turnhout, werden tientallen unieke muurtekeningen in de kantoren van de vroegere drukkerij Proost gered van de sloop. De tekeningen, van grote namen uit binnen- en buitenland, vormen een tastbare herinnering aan de miljoenen strips die hier ooit van de persen rolden en vormen zo een belangrijk deel van de grafische geschiedenis van de stad en van België.

Drukkerij Proost was jarenlang wereldleider wat betreft het drukken van strips: ‘Suske & Wiske’, ‘Asterix’, ‘Michael Vaillant’, ‘Thorgal’, ‘Kuifje’, lokale klassiekers als ‘Samson&Gert’ en nog veel meer.

De oude drukkerij is nu verlaten en wordt binnenkort gesloopt. Maar in de gebouwen bevond zich een unieke stripschat: tientallen tekeningen die door beroemde tekenaars als Bob de Moor, Hermann, Rosinsky, Walthéry en Paul Geerts op de muren van de kantoren werden getekend. De tekenaars deden dat terwijl ze wachten tot hun auteursexemplaren waren gedrukt. Vaak bleven ze in Turnhout overnachten.

Stripgids sloot een bruikleenovereenkomst met de huidige eigenaar van de gebouwen, Groep Bolckmans, en kon met de hulp van de dienst Behoud en Beheer van Musea Turnhout de muren verwijderen uit het gebouw. Astrid Wittebolle, schepen van cultuur: “Met deze ‘operatie’ wil Turnhout een uniek stukje striperfgoed redden. Als stripstad zijn we dat aan onszelf verplicht. Samen met Stripgids zullen de stedelijke musea nu werk maken van de inventarisatie van de stripmuren. Het is onze ambitie om de mooiste tekeningen ook te tonen in de openbare ruimte.”

Meer info: http:/www.stripgids.org

 

 

 

 

Thorgal, https://nl.wikipedia.org/w/index.php?title=Thorgal&oldid=56496873 (het laatst bezocht januari, 2021).