Sterk vrijwilligerswerk bij Zorggroep Orion

15 Mei 2021

Sterk vrijwilligerswerk bij Zorggroep Orion

Vrijwilligers zijn goud waard! Mensen waarderen de tomeloze inzet van vrijwilligers in hun buurt en vereniging. Zo ook bij Zorggroep Orion! Wist je dat er meer dan 270 mensen actief zijn als vrijwilliger bij de zorggroep? Wat doen ze daar? En kan ook jij helpen? We vroegen het aan raadslid en Orion-bestuurder Jeff Dierckx.

Zorggroep Orion ontstond na de verzelfstandiging van de zorgactiviteiten van OCMW Turnhout. Het omvat o.a. dienstencentra, woonzorgcentra en assistentiewoningen. Dagelijks gaan professionele werknemers en vrijwilligers samen aan de slag voor de beste zorg en de beste ondersteuning. 

Wat kan een vrijwilliger zoal doen in een zorginstelling?

Het gaat om een brede waaier aan activiteiten. Van cafetariamedewerker tot creatieve knutselaar.  Steeds wordt er gekeken naar de juiste persoon op de juiste plaats, rekening houdend met zijn/haar individuele talenten, goesting en ervaring. Zo creëren vrijwilligers een enorme meerwaarde voor bewoners, bezoekers en personeel. Bijvoorbeeld de "TelefoonSter" : vrijwilligers telefoneren dagelijks naar senioren die nood hebben aan een babbeltje. Zeker in tijden van corona sloeg de eenzaamheid soms hard toe. Dan kan zo'n dagelijks telefoontje een enorme meerwaarde bieden. Verbondenheid is belangrijk, nog meer in moeilijke periodes.

Meer dan 270 vrijwilligers! Hoe hou je zoveel mensen warm voor vrijwilligerswerk?

Vrijwilligers moet je koesteren en waarderen. Om die duurzame relatie te onderhouden lanceerde de zorggroep -in overleg met vrijwilligers en personeel- een nieuwe visie op vrijwilligersbeleid: "Samen sterk in vrijwilligerswerk". Het vraagt steeds een engagement van beide kanten. Enerzijds betekent vrijwillig niet vrijblijvend. Er worden afspraken gemaakt. Anderzijds zorgt Zorggroep Orion voor een warm vrijwilligersklimaat met ondersteuning, vorming en waardering in combinatie met inspraak, feedback en open communicatie.  

Nemen vrijwilligers dan niet de plaats in van werknemers?

Neen. Het is een en-en-verhaal. Zorg gaat om zoveel meer dan verpleegkundige taken. Vrijwilligers hebben meer een sociale rol. Op die manier vullen werknemers en vrijwilligers elkaar aan. Zo kunnen ze elk schitteren in hun eigen rol. Als Groen vinden we die sociale rol minstens even belangrijk. Iemand kan de beste verpleegkundige zorgen krijgen en toch wegkwijnen van eenzaamheid in een kamertje. Zorg moet mensgericht zijn met de cliënt als centrale figuur. 

Hoe moeten we die sociale rol dan zien?

Dat kan gaan van pure ontspanning zoals het organiseren van een optreden of een wandeling tot meer praktische zaken zoals ouderen wegwijs maken in de digitale wereld. De zorggroep begeleidt ook mantelzorgers, die een bijzondere rol vervullen in de zorg. Tot slot zijn er ook de dienstencentra. Je kan daar terecht voor een kop koffie, een warme maaltijd of een babbeltje. Maar ook als je vragen hebt rond zorg of welzijn.

Wat is de link met onze stad?

OCMW Turnhout is de enige vennoot van Zorggroep Orion. De zorggroep krijgt jaarlijks een dotatie voor de maatschappelijke opdracht die ze vervult in de dienstencentra. Vanuit de OCMW-raad zetel ik in de raad van bestuur. We controleren niet puur financieel. We gaan ook na of Zorggroep Orion mensgerichte zorg van hoge kwaliteit levert. Daarvoor zijn vrijwilligers onmisbaar. De visie van Zorggroep Orion ligt in lijn met onze eigen groene visie op ouderenzorg. Dat blijkt ook uit de kernwaarden van de zorggroep: verbinden, betrouwbaar, vitaal en professioneel.

Tot slot : waar kan ik mij aanmelden als vrijwilliger?

Je vindt alle info op de website van Zorggroep Orion : https://www.zorggroep-orion.be/vrijwilligers/