Stedelijke basisschool zet in op meer groen

16 Mei 2023

Scholen in provincie Antwerpen kunnen een aanvraag indienen om de speelplaats te ontharden én vergroenen. De Stedelijke Basisschool Turnhout diende zo'n aanvraag in voor de Grote Groene Oase en krijgt zo een subsidie van 17000 euro.

De visie voor de toekomstige speelplaats van de school is reeds ontwikkeld. “Maar momenteel loopt er een experiment waarin leerkrachten kijken naar wat leerlingen aantrekt. Zo kunnen we ons plan nog bijsturen waar nodig. Eind juni willen we een concreet beeld vormen van masterplan. Hiermee kunnen we overgaan naar de uitvoeringswerken. Zo maken we van onze speelplaats een echt speelpark.
Stedelijk basisschool krijgt een groen speelpark

Ook het stadsbestuur van Turnhout is blij met de provinciale subsidie. “Samen met de middelen die de school en de stad Turnhout voorziet, maar ook met de inzet van onze stedelijke diensten, kunnen we van de grijze speelplaats een echt ‘groen speelpark’ maken met bomen, struiken, avonturenparcours, buitenklas, …”, zegt schepen van Onderwijs Marc Boogers, “Daar kan elk kind al spelend tot ontwikkeling komen, in verwondering en verbondenheid met de natuur.”

Een ontharde en groenere speelplaats heeft vele voordelen:

  • Zo ervaren kinderen minder stress na een speeltijd in het groen
  • en zetten buitenlessen aan tot onderzoekend leren en een verhoogde concentratie.