Stadstoeren daagt uit tot straffe toeren

28 Juni 2021

Stadstoeren daagt uit tot straffe toeren

Cultuurmascotte "Vlieg" helpt al jarenlang honderden Turnhoutse kinderen om schatten te zoeken in de zomer – maar dit jaar heeft ze nog véél meer in petto. Straffetoeren!  

Persbericht van de stad :

‘Met het Festival Turnhoutse Torens – als opener - net achter de rug en de zomervakantie in het verschiet, zou ik de bezoekers van Stadstoeren nog een gouden tip willen geven: er zijn in onze Turnhoutse cultuurzomer activiteiten op ieders maat, dus maak er zeker ook een gezinsuitstap van. We hebben alle activiteiten voor kinderen gebundeld onder de noemer ‘Straffetoeren’. Geen toevallig gekozen titel natuurlijk: we weten van zowel onze lokale cultuurmakers als van de Turnhoutse kinderen dat ze tot heel ferme dingen in staat zijn. En dus zorgen we ervoor dat de kansen voor het oprapen liggen.’

 

Toeren uithalen, dat kan iedereen, maar stráffe toeren ... daarvoor kijkt schepen van Cultuur Astrid Wittebolle toch naar de jongste generaties. Die worden niet alleen uitgenodigd om kunst te verkennen en te ontdekken, maar ook om zelf kunst te maken en te delen.

 

Grote en kleine voorstellingen

  • A 2 mètres is een unieke circusact van acrobaat en mucopatiënt Jesse Huygh. Inspirerend en hoopgevend op zijn minst, wonderbaarlijk bovendien. Samen met andere straatartiesten treedt Jesse drie weekends na elkaar op in Turnhoutse wijken. Corona maakt Straatartiesten op de Grote Markt dit jaar onmogelijk, maar niet getreurd: acts die ook op de Grote Markt niet zouden misstaan, gaan op tournee in de stationsomgeving, op ’t Stokt en in Zevendonk.
  • Gezelschap Puurlain brengt met De walvis is verdwaald een ontroerend hedendaags heldensprookje in een Kamishibai-verteltheater. Via grote prenten horen de kinderen hoe een kat een walvis redt.
  • Figurentheater Propop trekt de Turnhoutse wijken in met verschillende voorstellingen. Kinderen die liever zelf poppenkast spelen, kunnen hun eigen sokkenpoppen leren maken
  • Op Camping Koekoek neemt gastvrouw Merel gezinnen mee op wandel- of fietstocht. De strandstoelen op vier plaatsen onderweg dienen niet om te luieren maar om te luisteren. Naar dierenverhalen, om precies te zijn.
  • Theatermakers in hart en nieren, KAAIMAN en Theater Stap, leven zich uit met wat ze het beste kunnen en het liefste doen. Dat betekent genieten voor het hele gezin.

 

Workshops

  • Locorotondo maakt circusartiesten! In de marge van de optredens van straatartiesten, kunnen kinderen ook zelf de kneepjes van het vak leren. En wie weet – misschien treden zij op hun beurt op tijdens Stadstoeren 2023, 2025, 2027 of 2029?
  • De toerende drukkerij brengt drie weekends na elkaar leven in de brouwerij, maar in het eerste weekend vooral ook in De Bakkerij: een heel bijzondere locatie, zij het dan een beetje verstopt achter de Zomerbar. Zelf zeef- en hoogdruk maken: het kan.

 

Een nieuwkomer

Het genootschap van de vreemde vogels is een spannende zoektocht naar de waarheid. Arendsogen en de durf om je eigen weg te kiezen, zijn vereisten. Deelnemers laten zich doorheen de straten van de stad leiden door hun mobiele telefoon. Het verhaal speelt zich af achter deuren, vensters en gevels. Berichten en videoboodschappen wijzen de weg naar onbekende mensen, vreemde vogels en zwarte katten. Samen met theatermaker Jo Jochems en appontwikkelaar Toyfoo werkte OPENDOEK een theatraal verhaal uit tot een locatiegebaseerd smartphonespel.

 

Een klassieker

Al vele jaren lang speuren de Turnhoutse kinderen in de zomer naar de schatten van Vlieg. Dit jaar sluiten de zeven schatlocaties zich enthousiast aan bij de Stadstoerenfestiviteiten. Want échte schattenjagers halen áltijd straffe toeren uit. Er is bovendien stiekem een achtste locatie: de gigagrote kleurplaten van Vlieg zijn te vinden in de wijken waar Stadstoeren drie weekends na elkaar neerstrijkt. Op zoek!

 

Meer activiteiten en info:

www.uitinturnhout.be/stadstoeren-straffetoeren

Info over de schattenjachten van Vlieg:

www.turnhout.be/vlieg-door-turnhout