Stadstoeren 2023

27 Juni 2023

Van 7 tot 9 juli 2023 organiseert Turnhout een weekend lang ‘Stadstoeren’. In en rond het Nationaal Museum van de Speelkaart bruist het dan van energie en plezier. ‘Ons culturele stadsfestival brengt mensen samen en trakteert de bezoekers op theater, muziek, film, woordkunst, workshops en andere creatieve belevenissen’, zegt schepen van Cultuur Astrid Wittebolle. ‘Veruit de meeste activiteiten zijn gratis en de hele familie kan samen hierheen komen; ons aanbod reikt van pakweg 0 tot 100 jaar.’

Het rijke cultuurleven in Turnhout maakt een breed scala aan activiteiten mogelijk. Organisaties als KAAIMAN, Theater Stap, Rock Paper Pencil, Stripgids, deRUIMTE, DINAMO, Propop, Kunst In Zicht, MOOOV, HETGEVOLG en AR-TUR leveren een bijdrage in de vorm van theater- of filmvoorstellingen, performances, toonmomenten of workshops. Lokale bands en muzikanten zorgen voor muziek. En ook het publiek kan en mag zich tonen, onder meer tijdens een jamsessie of bij het openingsevenement.

Volksfeest

Op vrijdagavond 7 juli trekt Theater Stap het festivalweekend op gang.

De ‘chairpeople’ trekken dan met hun meubels van de Grote Markt naar het Speelkaartenmuseum, passanten op de route worden uitgenodigd om mee te helpen. Na die feestelijke stoelendans brengt de Kraakband, ook van Theater Stap, het muzikale luik van de openingsact.

Op zaterdag 8 juli moeten de bezoekers hun tijd goed verdelen tussen theater van allerlei slag, workshops met velerlei thema’s en kunstenaars van diverse pluimage.

Op zondag 9 juli wordt de laatste dag bomvol activiteiten afgesloten aan De Langste Tafel, met een gratis buurtdiner waarvoor iedereen welkom is en waaraan iedereen een bijdrage kan leveren.

‘Stadstoeren is veel meer dan een cultureel stadsfestival: we bouwen de museumsite om tot een formidabele ontmoetingsplaats’, belooft schepen Wittebolle. ‘In het hart van de festivalsite wordt de museumparking omgebouwd tot een museumplein gevuld met zithoeken, hangmatten, speelplekken en foodtrucks. Op zaterdag laat je daar al je zorgen achter bij de charmante dames van de ‘Staten van Zorgeloosheid’, op zondag krijg je er een haiku op maat. Het Speelkaartenmuseum is doorlopend open, net als museumcafé Vijven en Zessen. We zetten de cultuurzomer heel straf in; laat ons afspreken op Stadstoeren.’

Tickets voor betaalde activiteiten en dagprogramma’s op www.stadstoeren.be.