Stad Turnhout ontvangt Vlaamse subsidie voor publieksproject archeologie
09 September 2024
Deze zeldzame heksenfles, gevonden bij verbouwingen Zwarte Ruiter, komt zeker aanbod in het nieuwe educatieve aanbod
De Vlaamse Regering maakt dit jaar een budget vrij voor educatieve projecten en publiekswerking die de verhalen achter archeologisch onderzoek en archeologische collecties naar een breed publiek brengen. Turnhout diende een sterk dossier in en wist de jury te overtuigen. Zo ontvangt de stad een subsidie van 40000 euro.
Queeste: wat is de schat van Turnhout?
‘In Turnhout bestaat een nauwe samenwerking tussen het Taxandriamuseum en het Onroerenderfgoeddepot. Het Taxandriamuseum stelt een selectie van zowel oudere als recente vondsten tentoon, terwijl het Onroerenderfgoeddepot alle archeologische vondsten van de Noorderkempen bewaart’, zegt Astrid Wittebolle, schepen van Cultuur.
Het nieuwe educatieve aanbod ‘Queeste: wat is de schat van Turnhout?’ wordt ontwikkeld voor leerlingen van het 4de, 5de en 6de leerjaar van het basisonderwijs en voor gezinnen. Het is specifiek gericht op het verbinden van de geschiedenis van Turnhout en de Kempen met de leefwereld van kinderen. Op een speelse en spannende manier maken ze kennis met onderzoeksmethoden en opgravingen in de stad. ‘De vondsten van de heksenfles en de speelgoedauto’s spelen al zeker een rol in het verhaal’, verklapt Wittebolle. ‘De kinderen worden zelf betrokken bij de zoektocht naar de waarde van archeologische artefacten. Is goud bijvoorbeeld de grootste schat voor een archeoloog, of kan urine dat ook zijn?’
Eind 2024 starten het Taxandriamuseum en het Onroerenderfgoeddepot met de uitwerking van het publieksproject. Dat gebeurt in nauwe samenwerking met leerkrachten. Daarbij worden ook digitale toepassingen ontwikkeld. In de tweede helft van 2025 volgt een testfase. De uiteindelijke lancering voor het publiek is gepland voor de paasvakantie van 2026. ’Het gloednieuwe aanbod sluit perfect aan bij de toekomstvisie van het Taxandriamuseum om verder uit te groeien tot een museum over de geschiedenis van Turnhout en de regio met een bijzondere focus op educatie’, besluit Wittebolle.
Naast Turnhout ontvangen nog vijf andere organisaties de projectsubsidie, waaronder In Flanders Fields Museum in Ieper en de Vrije Universiteit Brussel.
Het Taxandriamuseum en het Onroerenderfgoeddepot zullen binnenkort aan de slag gaan met de ontwikkeling van de voorgestelde educatieve plannen, die gericht zijn op scholen en gezinnen.
Motivatie jury en Vlaamse overheid
Minister van Onroerend erfgoed Matthias Diependaele benadrukt het belang van het toegankelijk maken van archeologische kennis voor een breder publiek. ‘Archeologie bevindt zich meestal onder onze voeten en is dus onzichtbaar. Soms duikt het even op tijdens opgravingen, wat doorgaans veel belangstelling wekt. Archeologie verbindt mensen met hun omgeving, collecties met verhalen, het verleden met het heden. Maar het vraagt inspanning of een goed verhaal om in contact te treden met dit erfgoed.’ De lancering van een oproep voor projecten die zich richten op educatie en publiekswerking rond archeologie draagt hieraan bij.
Bij het beoordelen van de dossiers gaf de jury de voorkeur aan projecten die hoog scoorden op participatie, maatschappelijke relevantie en duurzaamheid. Van de negen positief beoordeelde projectvoorstellen werden er uiteindelijk zes geselecteerd voor financiële ondersteuning.