Speur mee naar kapellen en heiligenbeelden

04 December 2021

Speur mee naar kapellen en heiligenbeelden

Je staat er versteld van hoeveel kapellen en heiligenbeelden er in Turnhout te vinden zijn. Grote en kleine kapellen, beelden van Maria en Jezus maar ook van heiligen die (vroeger?) druk gesolliciteerd werden om allerlei kwalen te genezen of om onheil af te wenden. Soms werden ze in gevelnissen geplaatst, soms kregen ze een mooi plekje in de wijk.  

Erfgoed Noorderkempen en Stad Turnhout wil een inventaris opstellen van dit religieus erfgoed en daarvoor wordt gerekend op steun van de inwoners.

De samenleving is sterk veranderd en vaak hebben de kapellen en beelden hun religieuze betekenis verloren, maar ze hebben toch een waarde voor de bewoners en de buurt. Het zijn vaak ook stilte- of bezinningsplekken.

Een paar voorbeelden: de Lourdesgrotten met Mariabeeld op het begijnhof en in Zevendonk; grote kapellen in de Herentalsstraat of op de hoek van Hertoginstraat en Koningin Astridlaan (het ‘Piskapelletje’); kleinere kapellen die je wel kunt betreden zoals op de Broekzijde; heiligenbeelden in tuinen of op pleinen, bijvoorbeeld in de tuin rond de Sint-Pieterskerk en heiligenbeelden in gevelnissen, bijvoorbeeld op de hoek van Warandestraat en ’t Muurke.

Er werd een speciale website gemaakt waarop je alle kapellen en beelden terugvindt. Ken jij er zelf een die nog niet op de kaart staan? Neem er dan een foto van en stuur die per mail naar [email protected]. Vergeet niet te vermelden waar je de foto hebt genomen. Erfgoed Noorderkempen verzamelt ook verhalen en oude foto’s over de kapellen en de beelden. Wie bouwde de kapel in jouw wijk? Waarom?

Wil je de handen uit de mouwen steken om te helpen de kapelletjes te onderhouden, geef dan een seintje aan Erfgoed Noorderkempen via [email protected];

“Sommige kapellen worden nog erg weinig gebruikt,” zegt schepen van cultuur Astrid Wittebolle. “We zijn dan ook op zoek naar ideeën om ze mogelijks een nieuwe bestemming te geven. We denken onder andere aan stilteplekken, of locaties waar intieme culturele evenementjes kunnen plaatsvinden.”

Meer info: https://www.turnhout.be/kapellen