Solidair met Oekraïne

09 Maart 2022

Solidair met Oekraïne

De oorlog in Oekraïne leidt tot een ongeziene humanitaire ramp in Europa. We veroordelen deze internationale agressie van het Russische regime dan ook ten stelligste. Ondertussen trekt een golf van solidariteit zich op gang. Wat kan jij doen?

Door de oorlog in Oekraïne zijn er honderdduizenden mensen op de vlucht.
Burgers en organisaties tonen zich nogmaals van hun warmste kant en willen deze vluchtelingen helpen.

Dat kan op allerlei manieren :

Materieel steunen

Momenteel is er vooral nood aan medisch materiaal en medicijnen. De ambassade van Oekraïne in België heeft een inzamelpunt geopend in Brussels Expo. Meer informatie vind je op hun Facebookpagina.

Financieel steunen

Het consortium 12-12 zamelt financiële middelen in om humanitaire operaties te financieren in Oekraïne en in de omliggende buurlanden. Storten kan op rekeningnummer BE19 0000 0000 1212. Meer informatie vind je terug op de website van het consortium

Onderdak bieden

De federale overheid lanceerde de actie #plekvrij. Heb jij of je organisatie de ruimte om vluchtelingen onderdak te geven? Dan kan jij je aanmelden bij de stad Turnhout. Zij geven deze informatie door aan het staatssecretariaat voor Asiel en Migratie. Momenteel wordt de organisatie volop uitgerold en zijn er nog heel wat onduidelijkheden. Laat je dus goed informeren! 

Kleinschalige initiatieven

Daarnaast organiseren burgers en organisaties ook tal van kleinschalige initiatieven. We dragen dit een bijzonder warm hart toe. De hulp gaat vaak rechtstreeks naar de slachtoffers. Maar ook hier geldt : laat je goed informeren! Want ondanks alle rampspoed zijn er oplichters actief die zichzelf verrijken op kap van de slachtoffers. Let dus op voor fraude en oplichting!

Ga ook zelf geen spullen naar Oekraïne brengen. Dit is oorlogsgebied. Het geweld neemt toe en de situatie is uiterst onvoorspelbaar. 

Deze informatie zal ongetwijfeld nog veranderen. Volg daarom de pagina van de stad Turnhout voor de laatste informatie!

We vergeten niet dat er ook op andere plekken in de wereld oorlog heerst. De Turnhoutse regio ving in 2015 veruit de meeste vluchtelingen op in de ruime omgeving. Ook nu bieden we nog steeds hulp en onderdak aan zij die het nodig hebben. We zullen dat ook in de mate van het mogelijke blijven doen en we hopen dat de solidariteit zich ditmaal landsbreed zal verspreiden!

Bedankt voor je solidariteit!