Schoolomgeving College wordt veiliger en aangenamer voor de buurt

24 November 2023

Dankzij de werken wordt sluipverkeer geweerd en creëren we een veiligere schoolomgeving

De Oude Beersebaan en Stoktsestraat in Turnhout worden momenteel heraangelegd. Een deel van de Oude Beersebaan zal een éénrichtingsstraat worden. “Zo zal het drukke schoolverkeer uit dit deel van de straat geweerd worden”, zegt schepen Marc Boogers (Groen). "Ook kan het autoverkeer niet verder de wijk inrijden en vermijden we sluikverkeer. De wijkbewoners zelf kunnen nog wel gemakkelijk naar de Ring rijden.”

Extra fietsstraat

"Een deel van de Oude Beersebaan wordt meteen ook omgevormd tot fietsstraat. Auto’s mogen fietsers er niet voorbijsteken. Dit is een logische maatregelen. “De Oude Beersebaan is een schoolomgeving en ligt volgens het mobiliteitsplan van de stadsregio op de fietsroute Turnhout – Malle. De school en de buurtbewoners spraken zich positief uit over deze verkeersmaatregelen in de Oude Beersebaan.”

Gescheiden riolering van regen- en afvalwater
Er was ook geen riolering en nu komt er een gescheiden riolering van regen- en afvalwater. Er komt ook duurzame ledverlichting, asfalt op de rijbaan en voor de Oude Beersebaan een vernieuwde straatinrichting. Het einde van de werken is voorzien rond 4 december”, vervolgt  Marc Boogers.
In plaats van verlichting kiezen we voor refelcterende geleidingsmarkering om vleermuizenpopulatie niet te verstoren
Ook aan de overkant van de Ring staan er veranderingen gepland voor de Oude Beersebaan. Daar is geen gemotoriseerd verkeer toegestaan. “Het is de bedoeling om het fiets-voetpad in dolomiet buiten de Ring richting Vosselaar te verbreden tot 4 meter.

Uit respect voor de vleermuizenpopulatie in het gebied heeft het stadsbestuur beslist om geen verlichting te voorzien langs het fietspad. Fietsers moeten ‘s avonds en ‘s nachts zelf voor verlichting zorgen via hun fiets. Wel wordt witte reflecterende geleidingsmarkering aangebracht.