Robsonplein krijgt make over

27 November 2022

Robsonplein krijgt make over

Heraanleg van dit plein gaat de laatste fase in
waarbij op 6 oktober 2022 de kap van 2 bomen werd vergund

 

 

Momenteel telt het plein 5 hoogstambomen en zijn er ook 3 straatbomen te vinden. Van de 5 hoogstambomen werden er 3 in het verleden geregeld foutief - (te) sterk - gesnoeid. De bomen liepen daardoor snoeiwonden op. Deze wonden blijven steeds een zwakke plek, waardoor de kans op een takbreuk in de toekomst groot is. Daarom besliste de stad om 2 van de 3 bomen te verwijderen. Op die manier krijgen de andere bomen meer ruimte om verder te groeien. 

Door de kap van 2 hoogstambomen krijgen de andere bomen meer ruimte en een betere groeikansen

🌳 De geknotte linde op de tip van het Robsonplein blijft om zo het groene uitzicht vanuit de straat te bewaren. We proberen door een omvormingssnoei de linde opnieuw te laten uitgroeien. 

🌳 De 3 straatbomen krijgen een groter groenvak door de 3 vakken aan elkaar te schakelen. Daardoor krijgen ze meer ondergrondse ruimte en kunnen ze dus verder groeien.

🌳 Op het pleintje komt ook een nieuwe hoogstamboom, een carpinus betulus of haagbeuk.

 

De heraanleg van Robsonplein ( en naburige Stoktse plein) werd op gemeenteraad van 29/11/2021 goedgekeurd, vervolgens uitbesteed. Ook buurt werd geïnformeerd en geconsulteerd. De vorderingen kan je volgen via de website van de stad, klik hier

Het groen in de binnenstad maximale kansen geven, is onderdeel van het klimaatplan, meer info vind je hier