Parcours Belgisch kampioenschap Gravel is gekend

11 April 2024

Parcours Belgisch kampioenschap Gravel is gekend

Het parcours van het Belgisch Kampioenschap Gravel is bekendgemaakt. Op woensdag 1 mei zullen de renners vertrekken en aankomen in Turnhout. Ze passeren door Ravels, Arendonk en Oud-Turnhout. Momenteel zijn al meer dan 1300 van de 1500 plaatsen volzet.

Het parcours op 1 mei vormt een lus van ongeveer 50 kilometer die een of meerdere keren door de deelnemers zal gevolgd worden, afhankelijk van hun leeftijdscategorie. Het startschot wordt gegeven aan de Nieuwe Kaai en de renners passeren er meerdere keren voor ze er uiteindelijk ook over de eindmeet komen. De ideale plek dus om iedereen te zien, maar ook om de finale van dichtbij te volgen. Aan de Nieuwe Kaai is er bovendien een gravelexpo. Wie nog nooit een gravelfiets probeerde, kan daar de microbe te pakken krijgen.

Rond het parcours werden ook 4 verschillende selfiespots geïnstalleerd. ‘De selfiespots zijn gemaakt van het zadel en het stuur van een fiets. Je kan er je eigen fiets ophangen en zo een tof aandenken creëren bij een van de mooie uitzichtpunten in Turnhout.  Liefhebbers die alvast een foto willen maken, kunnen de selfiespots nu al terugvinden aan de Nieuwe Kaai, het Klaverhof, op de fietsersbrug en aan Bels Lijntje.

De groene grensstrook tussen Turnhout en Nederland is een toplocatie

Typisch Amerikaans parcours

Ook parcoursbouwer en voormalig wereldkampioen wielrennen Erwin Vervecken verwacht een straffe wedstrijd: ‘De groene grensstrook tussen Turnhout en Nederland is een toplocatie. Dankzij een goede samenwerking met Agentschap Natuur en Bos zijn we tot een mooi resultaat gekomen. We hebben hier te maken met een typisch Amerikaans gravelparcours: brede wegen met nauwelijks hoogtemeters. Omdat het traject technisch niet al te veeleisend is, kunnen álle gravelfanaten hun kans wagen. De weg naar de Belgische titel ligt dus wijd open. Wie nog twijfelt, kan vertrouwen op Kempens topcoureur Wout Van Aert. Hij heeft voor ons het parcours verkend en goed bevonden.’

Dankzij een goede samenwerking met Agentschap Natuur en Bos zijn we tot een mooi resultaat gekomen.

Door de regen van de afgelopen weken is het parcours momenteel erg modderig. Dat zegt natuurlijk nog niets over de toestand op 1 mei, tegen die tijd kan de ondergrond nog volledig opdrogen. Toch is er al een alternatieve route uitgestippeld. ‘De staat van het parcours is heel afhankelijk van de weersomstandigheden. Bij droog weer verwacht ik een snelle en spannende wedstrijd. Als de regen aanhoudt, wordt het een slijtageslag. Eén ding staat al vast: het wordt sowieso een topwedstrijd!’ besluit Erwin Vervecken.

 

Meer info over BK Gravel vind je hier