Pak zwerfvuil aan bij de bron

30 Mei 2021

Pak zwerfvuil aan bij de bron

Naar aanleiding van Mei plasticvrij organiseerde Groen nationaal een challenge voor de lokale groepen onder de noemer #Degroteopkuis.

Heb jij de petitie Weg Met Wegwerplastic al getekend? Doe het hier

Dat zwerfvuil overal een groot probleem is, is al langer gekend. In 2019  werd er in Vlaanderen 22641 ton zwerfvuil geraapt. Dat is maar liefst 11% meer dan in 2017. Daarbovenop komt nog een kleine 30000 ton sluikstort.

"De vele zwerfvuilvrijwilligers in Turnhout leveren dagelijks prachtig werk. Wij Groenen geloven dat er meer kan en moet gebeuren. Daarom blijven we", zegt onze voorzitter Veronique Vanonckelen,"ons scharen achter de statiegeldalliantie."

De vele zwerfvuilvrijwilligers in Turnhout trekken er dan ook dagelijks op uit om onze straten, pleinen en parken zwerfvuilvrij te maken. Hoewel zij prachtig werk verrichten, geloven we bij Groen dat er meer kan en moet gebeuren. Want zwerfvuil hoort niet thuis op straat. Daarom scharen we ons achter de statiegeldalliantie. Ook Groen Turnhout ondertekende deze al enkele jaren geleden. 

Met #Degroteopkuis willen we nationaal onze eis tot invoering van statiegeld op petflesjes en blik opnieuw kracht bij zetten. Want statiegeld dringt zwerfvuil terug. Maar liefst 40% van het volume van zwerfvuil bestaat uit blikjes en flesjes. De invoering van statiegeld hierop zou dus een wezenlijk verschil kunnen maken. 

"Er is een groot draagvlak voor de invoering van statiegeld"

Uit verschillende onderzoeken blijkt dat er zowel in de lokale politiek als bij de burger een groot draagvlak bestaat voor de invoering van statiegeld. Zo ondertekenden maar liefst 193 Vlaamse gemeenten de statiegeldalliantie en staat 82% van de Belgen achter statiegeld. 

Waar loopt het dan mis? Bij de Vlaamse regering!

Zij werken het statiegeldsysteem tegen. In 2018 schoof de Vlaamse regering dit reeds op de lange baan. Enkel indien tegen 2023 het zwerfvuilvolume met minder dan 20% zakt, is de invoering van statiegeld bespreekbaar. In 2022 zou er minder dan 14000 ton zwerfvuil op het openbaar domein mogen liggen. Ondertussen werd de lat bijgesteld in de verkeerde richting, namelijk 16340 ton!

De cijfers spreken voor zich. De tussentijdse zwerfvuilresultaten tonen een achteruitgang en geen vooruitgang. Sneller actie ondernemen dringt zich dus op.

In verschillende van onze buurlanden (Duitsland, Luxemburg en Nederland) is met succes statiegeld ingevoerd.

In Noorwegen en Nederland maakt frisdrankgigant Coca Cola nu flesjes uit 100% gerecycleerd plastic. Enkel en alleen omdat er een statiegeldsysteem bestaat. Het bedrijf zegt zo, in Nederland alleen al, jaarlijks 10.000 ton vers, fossiel plastic uit te sparen en pleit dan ook om dit systeem in heel Europa in te voeren.

Dringend tijd dus om actie te ondernemen met Vlaanderen! We hebben lang genoeg gewacht. Dit probleem laat zich niet oplossen door hogere boetes en/of aan symptoombestrijding te doen. Het moet aangepakt worden aan de bron.