Oud en nieuw in Speelkaartenmuseum

16 Februari 2021

Oud en nieuw in Speelkaartenmuseum

 Foto: Heidelbergpers en de gloednieuwe UV-printer

Bij het Fablab 2300 in het Nationaal Museum van de Speelkaart heerst grote opwinding. Het machinepark werd onlangs aangevuld met een gloednieuwe UV-printer. Voor de specialisten: de VersaUV  LEF2-200 van Roland DG Europa.

Met dit hypermodern toestel wordt het mogelijk om zowat elk denkbare drager te printen: op je smartphone, op textiel, op keramiek, op een balpen. Dat biedt grote perspectieven voor mensen die - bijvoorbeeld - hun huisstijl of hun merk meer zichtbaar willen maken of een origineel geschenk willen creëren.

“Aandacht en respect voor het verleden en volop ruimte voor innovatie, dat is het succesrecept van ons Speelkaartenmuseum,” zegt schepen van cultuur Astrid Wittebolle. “Lockdown of niet, onze musea mochten gelukkig openblijven. En er is dan ook altijd wat te beleven.”

De medewerkers van RockPaperPencil krijgen nu een spoedcursus om hun nieuwe printer te kunnen bedienen. Maar aarzel niet om nu al een kijkje te komen nemen (op afspraak).

Elders in het museum wordt een van de pronkstukken uit de collectie gerestaureerd: de Heidelberg degelpers, ook wel de ‘Prince of Presses’ of ‘het werkpaard van de dorpsdrukker’ genoemd. Deze drukpers werd geroemd vanwege haar robuustheid, geliefd om haar veelzijdigheid. Drukken, stansen of rillen, de Heidelberg degelpers doet het allemaal.