Open stadsatelier staat voor grondige renovatie

07 Februari 2022

Open stadsatelier staat voor grondige renovatie

De oude gebouwen van Amival (en daarna de Stedelijke Academie voor Schone Kunsten) aan de Begijnendreef bruisen al een tijdje van de (creatieve) activiteit. Kunstenaarscollectief Creative Factory is momenteel huisbewaarder van wat in 2027 een zelfstandige ‘samenmaakplaats’ moet worden; een Open Stadsatelier. Bedoeling is dat zowel kunstenaars als creatieve ondernemers er een werkruime kunnen huren of zelf investeren zodat er een mix van artistieke en economische projecten ontstaat. Op termijn moet het stadsatelier op eigen benen kunnen staan en moeten de partners de exploitatie in handen nemen.

“Zover zijn we nog niet”, zegt schepen van Cultuur, Astrid Wittebolle. “Het gebouw moet eerst grondig gerenoveerd worden. Dat zal met de nodige aandacht gebeuren want het gaat hier om het eerste bedrijfsgebouw van architecten Vanhout-Schellekens; een mooi voorbeeld van brutalisme. Het is ook gelegen in de buurt van twee andere unieke sites: het Sint Victorinstituut en het Begijnhof”.

De stad slaagde er alvast in om 760.000 euro Europese subsidies binnen te halen voor de renovatie; geld van het covid19-herstelplan van de EU.

“De renovatie zal nog wel twee jaar in beslag nemen en daardoor moeten de kandidaat-huurders/investeerders nog even geduld oefenen. Voor wie interesse heeft: er is zelfs nog plaats voor vernieuwende, creatieve initiatieven..”

meer info, klik hier