Onder één dak op de stadsboerderij

23 Februari 2023

Ondernemers en verenigingen    

Uit 20 kandidaten heeft het stadsbestuur van Turnhout de nieuwe samenstelling voor de Stadsboerderij gekozen. De stad zet de verhuur als feestlocatie stop. Enkele nieuwe ondernemers vervoegen de verenigingen die er al gevestigd waren. Zo zal De Woeste Goesting een nieuw restaurant met lokale producten uitbaten en komt er met Hartenbakker ook een zorgbakkerij in de Stadsboerderij.

Een jaar geleden ging de stad op zoek naar een nieuwe invulling voor de Stadsboerderij, gelegen aan de Veldekesweg in Turnhout. Die invulling moet beter aansluiten bij de historische en toekomstige functie van het gebouw, met aandacht voor onder meer natuur, educatie en duurzaam voedsel. Onze stad werkte een inhoudelijk concept uit dat steunt op verbinden, produceren en leren.

De nieuwe invulling heeft meer aandacht voor natuur, educatie en duurzaam voedsel

De Sprong

De Sprong wil haar werking en engagement voor de zelfoogsttuin voortzetten en in de toekomst ook de site onderhouden en de dieren verzorgen die naar de Klein Engelandhoeve verhuisd werden.

De Sprong blijft de zelfoogsttuin uitbaten en zal de site onderhouden

Plaats voor bestaande verenigingen

“De verenigingen die al gevestigd waren op de Stadsboerderij krijgen een gratis ruimte ter beschikking”, zegt Astrid Wittebolle (Groen), schepen voor Milieu en Duurzaamheid in Turnhout. “Zij kunnen terecht in het feestzaalgedeelte, waardoor die activiteit stopgezet wordt. De Tuinrangers en compostmeesters geven demonstraties en de Rosse Bie plant educatieve activiteiten over bijen. Kruidig Volk organiseert kruidenworkshops en onderhoudt de kruidentuin. Enkele leden van VELT regio Turnhout gaan ook aan de slag op onbenutte percelen van de zelfoogsttuin.”

Tuinrangers, Rosse Bie, compostmeesters, ... krijgen een gratis ruimte ter beschikking

Woeste Goesting, Hartenbakker, Arthur Artizan en BelleFleur komen naar de stadsboerderij

De nieuwe ondernemers en organisaties betalen wel voor het gebruik van de locatie. De Woeste Goesting staat in voor de uitbating van een nieuw restaurant-café. “Het gaat om een soort proeflokaal met lokale producten”, vertelt Christine Roelofs van De Woeste Goesting. ”We willen een degustatiemenu op basis van groenten en kruiden uit de Stadsboerderij serveren. Er komt ook een bar met koffie op barista-niveau, zelf samengestelde kruideninfusions en natuurwijnen. Na zestien jaar stop ik met mijn zaak op de huidige locatie en ga ik me volledig focussen op de Stadsboerderij. De oude stal van de Stadsboerderij moet eerst nog wel verbouwd en ingericht worden. Hopelijk kunnen we in het najaar van 2023 echt starten.”

Roel Janssen en Sara Colin serveren pizza’s bereid met lokale groenten onder de noemer Arthur Artizan Pizza. “Lori Horsten van Lori Oogst heeft al enkele workshops gepland rond desembrood bakken en wildplukken. Verder komt er met Bellefleur een zelfpluktuin voor bloemen”, legt schepen Astrid Wittebolle nog uit. Met de Hartenbakker strijkt er ook een zorgbakkerij voor mensen met een beperking neer op de locatie. “In de bakkerij begeleiden we mensen die extra zorg nodig hebben bij het bakken van broden”, zegt de zaakvoerder van Hartenbakker. “Volgende week gaan we al proefdraaien en in de loop van de maand maart gaan we stilletjes starten met de bakkerij.”

Nog kandidaten gezocht?

Het stadsbestuur zoekt nog verder naar uitbaters voor een winkel in het oude gedeelte van de Stadsboerderij. “Hoe meer initiatieven er komen, hoe meer leven er terug komt.” Alle kandidaten en verenigingen stappen dan in een gemeenschappelijke vzw die het beheer van de locatie opneemt en waarmee de stad een overeenkomst afsluit.