Nieuwe verkeerslichten op de Merodelei maken kruispunt maximaal conflictvrij

12 Maart 2024

Het verkeer op het kruispunt van de Merodelei en de Onze-Lieve-Vrouwstraat in Turnhout wordt eindelijk geregeld met nieuwe, slimme verkeerslichten.

Op het kruispunt nabij de Middelareskerk stonden al lang verkeerslichten ( het was tot enkele dagen geleden het enige in Turnhout met nog wit-rode palen!).

In januari 2018 werd die lichtenregeling aangepast, zodat het kruispunt deels conflictvrij werd. Maar de verouderde installatie kon niet worden afgestemd op piek- en daluren, weekends en schoolvakanties. Daarom stonden automobilisten en fietsers vaak lang te wachten voor een rood licht op een voor het overige verlaten straat. Dat was ook nadelig voor de luchtkwaliteit op het kruispunt. Het was de plaatst in Turnhout die het slechtst scoorde qua fijn stof!

Vorig jaar in december werden reeds nieuwe palen geplaatst. Tenminste, dat was de bedoeling. De verkeerslichten hadden in de tweede week van januari moeten werken, maar werden pas in de tweede week van maart geleverd. Sinds eind vorige week werken ze wel. “Radars registreren het verkeer en sturen de verkeerslichten aan”, zegt schepen van Mobiliteit Marc Boogers (Groen). “Het kruispunt is nu maximaal conflictvrij. Op de zijtakken is een ‘rechtsaf door rood’ voor fietsers.” 

"Inzetten op verkeersveiligheid voor stappers en trappers blijft onze prioriteit in het verkeer"

Onlangs publiceerde Fietsberaad nog een rapport dat fietsen veiliger werd o.a. doordat er meer gefietst wordt. En dat is dan weer een gevolg van het verbeteren van de fietsinfrastructuur zoals conflictvrije kruispunten, inrichting van fietsstraten en beperken van de snelheid tot 30 km/u daar waar er geen aparte fietspaden (mogelijk) zijn.