Bibliotheek en Archief heten je welkom in de wereld van het verhaal

22 April 2021

Bibliotheek en Archief heten je welkom in de wereld van het verhaal

Iets meer dan een maand geleden, op 22 maart 2021, openden Bibliotheek en Archief Turnhout hun nieuwe deuren in cultuurhuis de Warande. Voor de Bibliotheek was het een terugkeer na ruim 10 jaar, voor het Archief een heel nieuwe thuis…

Kom op verhaal in Bibliotheek en Archief

In een snel veranderende samenleving zorgen verhalen en informatie voor het welbevinden en de persoonlijke groei van iedere burger. Want verhalen inspireren, verbinden en versterken. Daarom werken Bibliotheek en Archief gezamenlijk aan het helpen en inspireren van de bewoners van Turnhout en omgeving bij het vinden en delen van verhalen,  informatie en kennis. Ze  faciliteren en stimuleren bovendien ontmoetingen die leiden tot het vinden en delen van verhalen en informatie. Vandaar de slagzin: ‘kom op verhaal in Bibliotheek en Archief’.

Een bibliotheek is al lang veel meer dan een stoffige ‘boekenrij’. Het is een ontmoetingsplaats waar veel te beleven valt! Tegelijk is het een plek waar heel veel mensen rust en sereniteit vinden.

Het nieuwe gebouw zit boordevol sfeerplekken: de Stadsliving als plek om elkaar te ontmoeten, een knus en toch ook stimulerend Jeugdatelier voor de jongsten, de Kasteel- en Benedenzaal om samen te werken en te luisteren naar elkaar, de Leeszaal als een plek om tot rust te komen,…. Op deze manier vinden de zeer diverse doelgroepen hun plaats in de bibliotheek.

Er is letterlijk ruimte voor inspiratie, leren, ontmoeting en innovatie. Bibliotheek en Archief willen dat de Turnhoutenaar het gebouw in zijn bezit neemt en nodigen daartoe (na corona) alle Turnhoutse verenigingen uit om te komen kennismaken. Het gebouw biedt ook onderdak aan docAtlas (leercentrum voor taal, welbevinden en burgerschap) en Stripgids, en is er plaats voor nieuwe of gekende initiatieven zoals Digidak en pop-ups als Rapopstap enz.

 

Magie in de Leeszaal

De Warandevleugel waar de Bibliotheek vroeger gehuisvest was, onderging de voorbije jaren een enorme metamorfose en werd ook uitgebreid. Geen overbodige luxe, want de Bibliotheek heeft een imposante collectie, en nu komt daar ook het rijke Archief nog bij. Je kunt dat uitdrukken in kilometers extra rekken. Maar naast de bekende rijkdommen, duiken er ook heel nieuwe schatten op om te ontdekken. Zo nam ook een heel bijzondere bewoner permanent zijn intrek in de Leeszaal…

Bescheiden in een hoek van de Leeszaal, maar toch prominent aanwezig en zichtbaar aan de straatkant: zo vind je Brian , een sculptuur van geboren en getogen Turnhoutenaar Hans Op de Beeck. Hij is een ijkpunt in het gebouw. Vaste bezoekers van de Leeszaal lopen bij hun passages nu al even langs Brian om hem gedag te zeggen.  Maar ook als je op het Kasteelplein langsloopt, zoek je hem op met je blik.

De sculptuur Brian, uitgevoerd in een monochroom zachtgrijs, mat en betonachtig materiaal, maakt deel uit van een reeks levensgrote beelden van kinderen die met gesloten ogen verzonken zijn in hun eigen stille moment van concentratie en introspectie. Alle figuren dragen de naam van het model als titel, maar ze zijn bovenal universeel. De handelingen die ze uitvoeren zijn eenvoudig en klein, net als die van het dagelijkse leven.

Brian is een jongensfiguur die met gesloten ogen verzonken is in zijn eigen stille moment van concentratie en introspectie. Hij zit op een rots en houdt een kristallen bol in zijn handen. In de wereld van Hans Op de Beeck krijgen de kleinste, meest banale objecten de status van iets wonderbaarlijks, bevroren in actie.

De kristallen bol in zijn handen brengt een magisch element binnen in de Leeszaal. Een kristallen bol geeft een inkijk in en misschien zelfs een doorgang naar een verborgen wereld. En dat is exact wat onze Bibliotheek wil bereiken: hier kunnen bezoekers immers ook een wonderlijke wereld betreden: die van het verhaal.

 

Info over openingsuren en contactgegevens

De Bibliotheek is van maandag tot donderdag open van 10 tot 20 uur. Op vrijdag en zaterdag van 10 tot 17 uur. Op zondag is de Bibliotheek gesloten. De Bibliotheek is telefonisch bereikbaar op 014 47 22 41 en via mail op [email protected].  Website: turnhout.bibliotheek.be.

Je kunt telefonisch (014 44 33 84) of via mail ([email protected]) een afspraak maken met het Archief (met vermelding van het uur van je bezoek) op:

  • dinsdag, woensdag en donderdag, telkens van 11 tot 17 uur;
  • vrijdag van 13 tot 17 uur;
  • elke eerste woensdag van de maand van 17 tot 20 uur.

Je stuurt voor 13 uur van de voorafgaande werkdag de inventarisnummers en de plaatskenmerken van de archiefstukken en de boeken die je wilt raadplegen, ze worden voor je klaar gelegd. Website: stadsarchiefturnhout.be.

Je vindt Bibliotheek en  Archief in cultuurhuis de Warande, Warandestraat 42.