Museumcafé zoekt uitbater

07 September 2023

Museumcafé zoekt uitbater

Een iconisch fabriekspand, een centrale ligging, grote ambities en het DNA doordrongen van zowel ambacht als creativiteit: dat is het Nationaal Museum van de Speelkaart. Het bundelt verhalen over de grafische geschiedenis van de stad en de regio, maar profileert zich tegelijk als een dynamische en innovatieve hub voor games, cards & comics. Zo bevindt het unieke museum zich op de snijlijnen tussen erfgoed en innovatie, tussen verleden en toekomst. Bovendien wil het Speelkaartenmuseum een rol gaan spelen voor, in en met de stad, door een warme en aantrekkelijke thuishaven te worden voor een buurt die hard werkt aan een grotere sociale cohesie.

Astrid Wittebolle : Deze ruimte biedt de mogelijkheid om een gezellig, verbindend en multifunctioneel café te worden

‘We hebben in het Speelkaartenmuseum al wel een ontmoetingsruimte waar je kan napraten na je bezoek, maar tot nu toe moet je daar je drank uit een automaat halen’, zegt schepen van Cultuur Astrid Wittebolle. ‘Bij speciale gelegenheden zorgen de museummedewerkers voor bediening en een groter aanbod en dat wordt - het is allicht geen grote verrassing - letterlijk en figuurlijk gesmaakt. De ruimte heeft alleszins ruimschoots genoeg potentieel om een gezellig, verbindend en multifunctioneel café te worden: scholieren kunnen er hun boterhammen opeten, verzamelaars kunnen er hun beurzen organiseren, kaarters kunnen er hun toernooien beslechten, het buurtcomité kan er vergaderen enzovoort.’

Bye-bye saaie kiezels

Voor dat café zoekt het stadsbestuur nu een uitbater. De concessie heeft een looptijd van drie jaar die twee keer verlengbaar is, telkens met ook weer drie jaar. ‘Naast het café stellen we bovendien de buitenruimte ter beschikking. Binnenkort vormen we namelijk de kiezelvlakte om tot een gezellige tuin, waar ruimte is voor een sfeervol en rustig terras, pal in het hart van Turnhout. In ruil vragen we om een laagdrempelig en gastvrij café uit te baten met een minimumaanbod van warme en koude dranken aan democratische prijzen. Kandidaten mogen uiteraard een uitgebreider aanbod voorstellen. Ik ben er vast van overtuigd dat ambitieuze en creatieve horecaondernemers hier grootse dingen kunnen doen’, besluit schepen Wittebolle.

Geïnteresseerden vinden de oproep en deelnemingsvoorwaarden op de stedelijke website: www.turnhout.be/museumcafe.