Museumcafé wordt een ' echte' plaats om te ontmoeten

21 December 2023

Museumcafé wordt een ' echte' plaats om te ontmoeten

Turnhout krijgt haar eerste echte museumcafé.

Dat komt in de huidige cafetariaruimte van het Speelkaartenmuseum, die voor de gelegenheid een volledige herinrichtingsbeurt krijgt.
Samen met de vergroening en de opfrissing van de omringende site wil het stadsbestuur zo de beleving van de museumbezoekers en bij uitbreiding die van alle Turnhoutenaren naar een nieuw niveau tillen.  

Aan het eind van de zomer lanceerde het stadsbestuur een oproep naar kandidaat-uitbaters van het museumcafé. Uit een 10-tal geïnteresseerde kandidaten hadden de plannen van Yves Sylverans en Philippe Boermans de meeste overtuigingskracht.  

"In het voorjaar 2024 komt er een extra groene oase -midden in de stad" Astrid Wiitebolle

Nieuwe trekpleister 

‘De visie van deze gevestigde Turnhoutse horecaondernemers ligt helemaal in lijn met onze ambitie. Dat is ook essentieel’, zegt schepen van Cultuur, Archief & Musea Astrid Wittebolle. ‘Samen met de uitbaters gaan wij het nieuwe museumcafé vanaf nu namelijk verder vormgeven. Samen maken we er samen een gezellige én laagdrempelige ontmoetingsplek van. Het café moet op die manier zowel waarde toevoegen aan de ervaringen van museumbezoekers als extra impulsen geven aan de omliggende buurt. Dit wordt nog versterkt door de aanleg van een museumtuin, die in het voorjaar van 2024 op de planning staat. Dat wordt een groene oase in het midden van de stad.

Al deze vernieuwingen kaderen binnen het project Veerkrachtig Stadshart, waarmee Stad Turnhout met de steun van Vlaanderen stevig investeert in het stadshart en onder meer ontmoetingen tussen mensen wil stimuleren. De site van het Speelkaartenmuseum wordt zo een nieuwe trekpleister in onze stad.  

Gastvrij en toegankelijk 

De gesprekken met de nieuwe uitbaters kunnen nu starten zodat de plannen voor het nieuwe museumcafé in de loop van de komende maanden verder vorm krijgen. Als het concept vaststaat, wordt de huidige cafetariaruimte ‘Vijven & Zessen’ vervolgens onder handen genomen. Afhankelijk van de geplande aanpassingen is het de bedoeling dat het café eind 2024 opent. De concessie heeft een duur van 3 jaar en is 2  keer verlengbaar. 

De toekomstige uitbaters, Yves Sylverans en Philippe Boermans, willen er een ontmoetingsplaats voor iedereen van maken. ‘We willen een plek creëren waar mensen van alle leeftijden en achtergronden elkaar kunnen ontmoeten, en waar culturele evenementen kunnen plaatsvinden. Een plek waar je kunt ontspannen, maar ook waar je je kunt laten inspireren’, aldus Sylverans. ‘Het café moet een locatie zijn waar mensen zich thuis voelen en genieten van een drankje en een hapje, voegt Philippe Boermans er nog aan toe.