Steeds meer burgers werken mee aan een duurzamer Turnhout
26 Oktober 2020
Op de foto: Een vrijwilliger van t’ANtWOORD bereiden de meeneemmaaltijden voor het mobiele restaurant ’t Hert. Om de klimaatopwarming tegen te gaan, is dringend actie nodig. Ook op lokaal niveau. ‘Ons klimaatplan staat in de steigers, en daarmee nemen we als plaatselijke overheid onze verantwoordelijkheid ten volle op. Maar ik heb het al eerder gezegd en zal het blijven herhalen: zonder de hulp van de burgers bereiken we de klimaatdoelstellingen niet. We hebben ook een beweging van onderuit nodig’, zegt Astrid Wittebolle, schepen van Milieu, Energie & Duurzaamheid. ‘Ik heb al eens de boude uitspraak gedaan dat ik vast geloof in het enthousiasme en de gedrevenheid van de Turnhoutenaren om met ons mee te werken. Het bewijs wordt geleverd: op 19 oktober konden de stad Turnhout en de stichting Be Planet voor de tweede keer tien duurzame projecten bekendmaken die een financieel duwtje in de rug krijgen.’
CAW Kempen krijgt steun om de binnentuin van het gebouw te verduurzamen en toegankelijker te maken. Zo komt er een moestuin waar ecologie en welzijn samengaan.
Buurtwerkt Stokt wil op het Stoktseplein, een groot binnenplein midden in de wijk waar het buurthuis en de repetitieruimte van Theater Stap liggen, een groene zone maken waar ook een deelplein kan worden georganiseerd.
Voor t’ANtWOORD zijn het drukke tijden. Hun restaurant is gesloten en daarom zal (net als tijdens de eerste lockdown) het mobiele restaurant opnieuw worden opgestart. Met een volledig uitgeruste bakfiets strijken ze een keer per week neer in een kwetsbare buurt in Turnhout. Ze bieden betaalbare meeneemmaaltijden aan, bereid met voedseloverschotten. Ze maken ook van de gelegenheid gebruik om mensen die daar behoefte aan hebben verder te helpen of door te verwijzen.
AMAI wil bijdragen tot een beter milieu door plastic te recycleren en anderzijds willen ze het welzijn van ouderen verbeteren. Ze maken ‘rolstoelvriendelijke’ plantenbakken zodat ouderen in hun rolstoel kunnen blijven zitten terwijl ze tuinieren.
Match! Is een proefproject fietsdelen voor personen- en goederenverkeer in de Turnhoutse buurt Vaart. Ze proberen het buurtsalon Vaart en Fietsen zonder Leeftijd te matchen en beschikken over een cargofiets en een elektrische riksja.
Natuurpunt Turnhoutse Kempen werkte een project uit om de oeverzwaluw (die in gevaar is) te beschermen. Er wordt een oude zandberg op het domein van WZC Sint-Lucia op de Heizijde afgegraven om zo broedgelegenheid te creëren voor de vogels.
De stad Turnhout gaf ook een aanmoedigingsprijs voor Meer natuur in de stad – Spot de G-spot. Doel van het project is eetbare en/of groene plekjes in de stad te creëren en mensen kennis te laten maken met groene plekjes met een verhoogde biodiversiteit.
Er werden ook prijzen gegeven aan projecten binnen de Turnhoutse scholen.
Thomas More Kempen start met Moonshot Turnhout: Do nuts, do Donuts. Ze vertrekken daarbij van het model van de donut-economie van Kate Raworth. Studenten krijgen de opdracht om op zoek te gaan naar uitdagingen naar duurzaamheid en werken hier een ‘moonshot’ (toekomstgerichte) oplossing voor uit.
GO! Talentenschool Turnhout Campus Boomgaard, zet sterk in op duurzaamheid en wil nu prioritair onderdak bieden aan 80.000 bijen. De ecologische tuin krijgt een opknapbeurt, er worden buitenklassen gemaakt en er komen acties rond bewustmaking energie.
Hun collega’s van de Talentenschool Campus Zenit willen een eigen containerpark aanleggen om leerkrachten en leerlingen bewuster te leren omgaan met afval.
In totaal werd er een budget van 48 000 euro verdeeld onder de laureaten, elk project kreeg maximaal 10.000 euro. Het stadsbestuur reikte daarnaast nog een aanmoedigingsprijs uit ter waarde van 1.500 euro.
Meer info over de Turnhoutse projecten vind je site van beplanet.