Maai mei niet

02 Mei 2021

Maai mei niet

  Judaskruid ( met eetbare bloemen en blad) in de tuin van een Groen-lid ( foto Myriam Talboom)

Wist je dat je door niets te doen een grote bijdrage kan leveren aan onze natuur?

Door in mei minimaal 1m² van je gazon niet te maaien, leg je een rijkelijk buffet aan voor veel belangrijke insecten. Hommels, bijen, vlinders en kevers, ze smullen allemaal graag van het stuifmeel en de nectar van de bloemen en het hoge gras. Door je gazon niet te maaien in mei kunnen de voorjaarsbloeiers zaden vormen en zich zo rijkelijk verspreiden in je gazon.

Maai dus (een deel) van je gazon niet in mei, en zie je tuin tot leven komen. Tijdens het bloemtelweekend van 29 en 30 mei tel je vervolgens de bloemen in 1m² van je gazon. Geef dit in via www.maaimeiniet.be en zij berekenen je persoonlijke nectarscore.

Maai mei niet is een initiatief van Knack, met de steun van KU Leuven/Mijn Tuinlab, Bond Beter Leefmilieu, Velt en Het ministerie voor Natuur. Dit laagdrempelige citizen-science project wil inzetten op het sensibiliseren van iedere burger over de impact die ze kunnen hebben met hun eigen tuin. Door kleine, plezierige ingrepen zoals creatiever gras maaien willen ze focussen op oplossingen voor droogte en hitte, zonder het probleem uit de weg te gaan.

Doe dus snel mee en schrijf je in via www.maaimeiniet.be