Louis Michielsen start met een voedselbos

29 November 2020

Het oudste voedselbos van ons land ligt in Moeskroen. Het meest recente wellicht in ons eigenste Turnhout. Een weide gelegen tussen het jaagpad van de vaart en de ring wordt omgevormd tot een voedselbos. "Op termijn kunnen Turnhoutenaars het voedselbos bezoeken en zo inspiratie opdoen om hun eigen tuin duurzamer in te richten." vertelt Louis Michielsen.

Louis, voormalig gemeenteraadslid en een gedreven groene, speelde al een tijdje met het idee om de weide die hij erfde van zijn ouders, om te vormen tot een bos. Louis en zijn gezin hebben altijd heel milieubewust geleefd, maar toch is zijn gezin niet helemaal klimaatneutraal. Door de weide om te vormen tot een bos wil hij zijn CO2-uitstoot compenseren.

Dankzij de hulp van de vorige stadsboer Bob en diens ex-collega Jeroen wordt zijn droom realiteit. De plannen zijn twee jaar geleden uitgetekend door Bob en nu Louis over de nodige vergunningen beschikt, kan het aanplanten beginnen.

Aan de rand voorziet Louis een bosrand met allemaal inheemse bomen zoals hazelaars, eiken, els, .. - 1700 in totaal! Bosranden met veel structuur (hakhout en ruigtes) zijn eerder een rariteit in Vlaanderen. Zo'n bosrand omvat meer biodiversiteit, tenminste mits een juist beheer. Dat beheer zal gebeuren door maatwerkbedrijf De Sprong uit Mol, waar Jeroen werkt.

Het voedselbos zelf bestaat uit zeven eilanden. Elk eiland is opgebouwd rond een grote boom. Louis koos voor een notenboom. Daarrond komen fruitbomen, daarrond lager leifruit, vervolgens struiken en tenslotte kruiden. In totaal gaan er meer dan zestig verschillende fruitsoorten staan.
Een voedselbos kan je niet vergelijken met een groentetuin. Door het werken met eilanden bootst je de natuur na en wordt het op termijn een zelfregulerend systeem. De bladeren van de bomen zorgen voor aanvoer van nutriënten, allerhande insecten en vogels houden ziektes en plagen weg. Om helemaal de natuurlijke cyclus te kunnen volgen zou Louis nog een poel moeten aanleggen. Die regelt de waterhuishouding, alleen daarvoor heeft Louis een omgevingsvergunning nodig en dat duurt nog even.  Zo'n poel zou ook andere vogels kunnen aantrekken, en Louis is er rotsvast van overtuigd dat die vergunning er wel zal komen.

"Het voedselbos zal vrij toegankelijk zijn en ja de occasionele wandelaar mag gerust een appeltje proeven, met de kids wat bramen plukken of wat kruiden meenemen. En wie weet geeft mijn toch wat grotere lap grond inspiratie om in de eigen tuin een mini-voedselbos aan te leggen."  besluit Louis enthousiast.