Leg je fiets vast aan een fietsnietje

29 April 2023

Leg je fiets vast aan een fietsnietje

Een nieuwe campagne van onze stad om fietsen beter te stallen           

Heel wat Turnhoutse fietsers ondervonden het. Fietsdiefstallen in onze stad zijn een 'plaag'. Bijna elke dag wordt er in Turnhout een fiets gestolen.
In onze politiezone zijn ongeveer drie kwart van de aangiftes fietsdiefstallen op het Turnhoutse grondgebied.

Bij een bevraging bij de Turnhoutenaar maakte één derde zich zorgen over deze fietsdiefstallen. Onlangs nog (maart 2023) meldde de Turnhoutse politie een opvallende toename van het stelen van elektrische fietsen.

60% van de verplaatsingen in de vrije tijd zijn per fiets

We willen een fietsvriendelijke stad zijn. Meer dan 60% van de verplaatsingen in de vrije tijd zijn verplaatsingen met de fiets!
Dat betekent niet alleen dat je je veilig moet kunnen verplaatsen, maar ook dat je je fiets veilig moet kunnen achterlaten", vertelt Marc Boogers (Groen), schepen voor mobiliteit. Daarom dat we de oude fietsstallingen vervangen hebben door de fietsnietjes. En hebben we ook heel wat bijkomende vrijstaande fietsstallingen geplaatst.

Het is belangrijk dat fietsers hun fietsen veilig kunnen stallen

Helaas merken we dat nog teveel fietsen hun fiets niet vastleggen aan deze nietjes.

Daarom starten we met deze campagne "Leg je fiets vast aan een fietsnietje".
Zo is er een verplaatsbaar infobord, dat doorheen de stad zal reizen. Ook de stadswachten zullen folders en flyers uitdelen om zo de fietsers uit te nodigen naast het vast slot van hun fiets - ook een extra slot - te gebruiken en zo hun fiets vast te maken aan de nietjes.

"De stadswachten zullen zij die het goed doen belonen", zegt Boogers. "Ze krijgen een fietslichtje cadeau"

 

Tip: verplaats je je met de fiets naar het centrum, dan kan je op onderstaande kaart zien waar je je fiets veilig kan stallen