Turnhout is 10 muurschilderijen rijker

07 Juli 2023

Turnhout is 10 muurschilderijen rijker

Een street-art-festival over een bewogen periode uit de Turnhoutse geschiedenis

Turnhout is 10 muurschilderingen rijker. De kunstwerken vertellen het verhaal 'Kind met inktvlekken' over de 11-jarige Senne die in 1892 in een drukkerij werkt.

"Turnhout heeft  het geluk om het nationale Speelkaartenmuseum als troef te hebben", vertelt schepen voor Cultuur Astrid Wittebolle (Groen). "Daarom leek het een goed idee om een verhaal te brengen dat zich in het verleden afspeelt, maar toch veel betekent voor de samenleving van vandaag."

Kind met inktvlekken is een verhaal over uitbuiting en onrecht, maar ook over verzet, moed en de wil om de loop van de geschiedenis te veranderen. Turnhout beleefde in de 19de eeuw haar hoogdagen als industriestad. Met de stad van nu als decor neemt Kind met inktvlekken je terug mee naar deze bewogen periode.

Vanaf 7 juli kan je het verhaal ontdekken. "Het grote publiek is welkom vanaf vrijdag, met het festival Stadstoeren", zegt Elke Grommen, coördinator van de Turnhoutse musea. "Dit weekend en elke zaterdag van de zomer zijn er gegidste wandelingen, waar je gewoon een ticket voor kan kopen. Je kan ook met een groep zelf een gids boeken. Of je maakt een wandeling met een audiogids." 

Voor die audiogids werd ook speciaal muziek geschreven. "We zijn heel trots dat we componist Benjamin Boutreur konden vragen om nieuw werk te schrijven voor een harmonie. De Koninklijke Harmonie Xaverianen speelde die in voor de audiogids. Die wordt trouwens ingesproken door acteur Stijn Van Opstal. Die heeft ook Kempense roots. We zochten een warme stem met een Kempense touch."

De wandeling is een samenwerking tussen de 3 Turnhoutse musea, Erfgoed Noorderkempen, Strip Turnhout en de dienst Cultuur van de stad. Stripauteur Dido Drachman ontwierp 7 van de 10 muurschilderingen. De andere 3 zijn ontworpen door kunstenaarscollectief Treepack.

Meer informatie over de wandeling vind je op deze website van het Speelkaartenmuseum. De wandeling zelf is 4 km lang en duurt ongeveer 2 uur.