Kempens erfgoed verzameld in één portaalsite

15 Februari 2021

Kempens erfgoed verzameld in één portaalsite

Foto uit het Stadsarchief van Turnhout (1936): fietsen op de oevers van het Zwart Water.

Erfgoed leeft in de Kempen. Maar liefhebbers en professionelen verliezen vaak veel tijd omdat oude beelden, krantenknipsels, tijdschriften en ander archiefmateriaal verspreid zitten op verschillende platformen.

'Erfgoedliefhebbers kunnen vanaf nu vlot rondneuzen op één overzichtelijk portaal', zegt Astrid Wittebolle

“Het nieuwe erfgoedportaal kempenserfgoed.be bundelt al deze informatie op één website voor (bijna) heel de Kempen,” zegt schepen van cultuur Astrid Wittebolle. “Het resultaat mag er zijn: erfgoedliefhebbers kunnen vanaf nu vlot rondneuzen op deze overzichtelijke website. Bovendien zijn er toekomstplannen om de Kempense erfgoedbank nog verder uit te breiden.”

Dankzij het engagement van lokale heemkringen, stadsarchieven en musea hoef je voortaan dus geen tientallen websites meer te doorzoeken. Bij elk erfgoedobject lees je de nodige info over de herkomst en een verwijzing naar de oorspronkelijke bron. Die erfgoedbestanden kunnen oude beelden, dia’s, video’s, maar ook krantenknipsels en interviews zijn.

Je kan vlot zoeken op trefwoorden en locaties of in de verschillende deelcollecties en thema’s. Niet enkel een handige tool voor research, maar ook een fijne manier om de geschiedenis van de Kempen te ontdekken.  Kempenserfgoed.be hoopt op die manier een breed publiek te bereiken en te inspireren om zich te verdiepen in lokaal erfgoed.

'De waardevolle bijdrage aan Kempens erfgoed van verenigingen en archieven komt zo extra in de schijnwerpers'

“De komende jaren zal de website geleidelijk aan meer databanken en andere erfgoedobjecten opnemen,” weet Astrid Wittebolle. “Naast de zoekfunctie biedt kempenserfgoed.be ook andere functionaliteiten. Zo kunnen erfgoedliefhebbers eenvoudig info delen met anderen (via bv. sociale media) of originele bestanden aanvragen met één klik.”

Verenigingen en archieven die jarenlang erfgoed hebben verzameld, geregistreerd en gedigitaliseerd, plukken mee de vruchten van hun inspanningen. Zij kunnen op hun eigen website een deel van kempenserfgoed.be integreren. Hun waardevolle bijdrage aan het erfgoedveld komt zo extra in de schijnwerpers.”