Inventaris Turnhoutse sgraffiti is klaar!

29 April 2024

De inventarisatie van de sgraffiti van Paul Cauchie is afgerond.

In Turnhout zijn er maar liefst 91 tekeningen van hem terug te vinden op 24 verschillende gebouwen. Die kunstwerken werden door Stad Turnhout, Erfgoed Noorderkempen en Tur’Nouveau in kaart gebracht met oog op behoud, ontsluiting en restauratie.

De originele kunstwerken werden gekrast in de pleisterlagen van gebouwen en nadien beschilderd. ‘Cauchie was een van de leidende figuren binnen de art-nouveaukunststroming. We zijn als stad dan ook vereerd dat zoveel van zijn kunstwerken bij ons terug te vinden zijn’, vertelt schepen van Cultuur Astrid Wittebolle. ‘Om dat erfgoed te bewaren gingen we samen met de vrijwilligers van Tur’Nouveau en Erfgoed Noorderkempen aan de slag’.’

De kopies op ware grootte zijn te bezichtigen in het stadsarchief

‘De sgraffiti-tekeningen zijn op ware grootte gekopieerd en omgezet naar planafdrukken. Die kan je vanaf nu bezichtigen in het stadsarchief. Zo zorgen we ervoor dat Cauchies werk niet verloren gaat’, aldus schepen Wittebolle

Behoud en restauratie

De overtekeningen vormen de basis voor toekomstige sgraffiti-restauraties in Turnhout. De sgraffiti zijn immers zeer broos en vaak in slecht staat door de sgraffiti te kopiëren nu het nog kan, wordt het mogelijk om het oorspronkelijke ontwerp te herstellen. Zelfs als de geveldecoratie reeds verdwenen of niet meer als dusdanig herkenbaar is.

Enkele gebouwen, zoals de Huizen Fleerackers-Proost en het Huis Hendrickx, werden alvast gerestaureerd. ‘We werken momenteel met Erfgoed Noorderkempen aan een stappenplan om de eigenaars van de gebouwen te ondersteunen bij hun restauratiewerken. Zo wordt al deze prachtige kunst uiteindelijk in ere hersteld’, besluit schepen Wittebolle.