In Turnhout de komende kerstvakantie

15 December 2021

In Turnhout de komende kerstvakantie

Het is bijna kerstvakantie ... Daarom zetten we graag enkele activiteiten in de kijker.

Kunstatelier in Taxandriamuseum

De tentoonstelling Passage – Kempense kunst nu in het Taxandriamuseum is een schot in de roos. Je kan nog tot augustus van volgend jaar gaan bekijken hoe 13kunstenaars evenveel zalen van het museum hebben ingepalmd. De manier waarop kunst van nu in dialoog gaat met de historische collectie is intrigerend.
In de kerstvakantie kunnen gezinnen met hun kinderen ook hun eigen creativiteit botvieren in het museum. Dat kan tijdens een kunstatelier onder begeleiding van een ervaren kunstenaar.
De ateliers gaan door op zaterdag 8 en zondag 9 januari 2022 telkens van 14 tot 16 uur. Inschrijven kan vanaf 8 jaar aan 10 euro per persoon (+ toegangsgeld).
Stuur een mailtje naar [email protected]
Tijdens de workshop worden de coronamaatregelen nageleefd zodat je gerust kan genieten van deze creatieve uitstap met je gezin.

Leren boekbinden

In het Nationaal Museum van de Speelkaart valt ook heel wat op te steken. Zo organiseert de Turnhoutse Boekbindergilde een reeks cursussen handboekbinden voor beginners.
In deze cursus leer je hoe je een boek kunt maken. Een deskundige begeleider leert je hoe je een oud of een licht beschadigd boek uit elkaar kun halen om het nadien manueel weer in te binden en af te werken. Deze cursus is bedoeld voor mensen die willen kennismaken met dit oude ambacht. Als je de smaak te pakken zou krijgen, kun je je bij de Turnhoutse Boekbindersfilde nadien verder bekwamen.
De cursussen vinden plaats op 15, 22 en 29 januari en 5, 12 en 19 februari van 10 tot 13 uur. Inschrijvingsgeld bedraagt 100 euro (speciaal kansentarief Uitpas)
Inschrijven kan per mail [email protected]

Museum zkt. leerkrachten derde kleuterklas

De medewerkers van het Taxandriamuseum zijn op zoek naar leerkrachten die lesgeven in de derde kleuterklas. Dat verdient een beetje uitleg. Het museum bewaart een prachtige archeologische collectie oude potten. Daarmee willen ze een atelier voor kinderen uitwerken. Een archeologe vertelt daarin waar de potten werden opgegraven. Er zijn voorleesverhalen en doe-opdrachten. Vinden ze de kroon van de koning? Schieten ze het hert neer met een kruisboog? Maken ze zelf een pot zoals vroeger?

Tussen januari en februari 2022 wil museumconsulente educatie, Nelle, het aanbod toelichten aan de leraars die uiteraard erg vertrouwd zijn met de kinderen die later zullen deelnemen aan het atelier. Zij kunnen dan bedenkingen en verbeteringen formuleren. Er wordt ook nog gezocht naar een goede titel voor het project.

Wintertuin

En natuurlijk mogen we de wintertuin niet vergeten. De arbeiders van de stad en de leerlingen VIBO zorgen ook dit jaar voor een sprookjesachtige sfeer op de Grote Markt. 

Tijdens het shoppingweekend 18 & 19 december, kan je ook aan een standje ter plaatse bij de wensboom je wensen schrijven en meteen ophangen. Wenskaarten zijn verkrijgbaar op verschillende plaatsen in de stad ( oa Toerisme, stadskantoor,...) en je kan je wensen dan deponeren in een wensbox. Vrijwilligers zorgen ervoor dat je wensen terechtkomen in de wensboom.

Ook de bib is present: op woensdagen 22, 29 december en 5 januari, telkens van 14.30 tot 15 uur, kunnen kleuters en lagere schoolkinderen komen luisteren naar de mooiste en warmste winterse verhalen.

En een selfie met de kerstman? Dat kan ook! Loop dan zeker langs de wensboom op 18, 19 of 22 december tussen 14 uur en 18 uur.