In Niefhout speelt Turnhout z'n troeven uit

03 Juli 2022

In Niefhout speelt Turnhout z'n troeven uit

De manier waarop Turnhout de oude industriële site achter het station heeft omgevormd tot een innovatieve wijk – Niefhout - waar wonen, werken, leven en ontspannen naadloos in elkaar klikken is uitzonderlijk. De wijk zal 1500 nieuwe inwoners huisvesten.  Naast de 700 woningen en appartementen, worden onder meer assistentiewoningen, een dienstencentrum, een kindercrèche, een woonzorgcentrum, kantoren, en ruimtes voor buurtondersteunende functies gerealiseerd. En dit alles te midden van 20.000 m2 aan nieuw aangelegd openbaar domein. Op 24 juni werd, in aanwezigheid van het stadsbestuur, de ontwikkelaar en de aannemers, het hoogste punt bereikt van het Pioniersgebouw – de tweede fase van het project – dat het kloppende hart van de wijk zal vormen.

De stad sloeg de handen in elkaar met de Participatie Maatschappij Vlaanderen (PMV) en projectontwikkelaar ION. Samen vormen zij de projectvennootschap NV SLIM Turnhout.

Astrid Wittebolle, schepen voor stadsontwikkeling en tevens bestuurder in NV SLIM: “Het stadsvernieuwingsproject geeft zuurstof aan een omgeving waar enkele jaren geleden nog industriële bedrijven stonden met weinig tot geen groene en publieke ruimtes. De herontwikkeling van de terreinen, in het bijzonder het Pioniersgebouw en het nieuwe autovrije Fanny Aubergéplein, wordt zo een hefboom om openbare ruimte multifunctioneel in te zetten, te verruimen en leeftijdsvriendelijk in te richten.”

SLIM Turnhout is uniek omdat het als eerste in Vlaanderen via sociale innovatie wil komen tot een zorgzame woonomgeving voor haar bewoners. Het concept moet het principe van een zorgzame buurt in de praktijk omzetten.

“Ook op vlak van duurzaamheid is Niefhout een stapje voor”, zegt Astrid Wittebolle. “Het lokale warmtenet waarop alle gebouwen worden aangesloten, was vanaf de start een primeur in de Kempen. Zowel op ecologisch als op economisch vlak biedt dit vandaag al tal van voordelen, zoals de reductie van CO2-emissies, maar het biedt ook de flexibiliteit om in de toekomst over te schakelen op de nieuwste en meest efficiënte warmtebronnen, zoals geothemie.”

“Door het structureel integreren van deelwagens trekken de projectpartners ook resoluut de kaart van de duurzame mobiliteit. De Cambio deelwagen die ter beschikking wordt gesteld sinds de lancering van de eerste deelfase, bleek als snel de meest gebruikte van Turnhout te zijn. Deze succesformule zal dan ook een vervolg krijgen bij de verdere ontwikkeling van Niefhout,” zegt schepen van mobiliteit Marc Boogers.

De site zet daarnaast ook volop in op de creatie van publieke ontmoetingsruimte met maar liefst 20.000m² nieuw openbaar domein in de vorm van parkjes, een bewegingshof en een groots ontmoetingsplein.  Met de aanleg van dit nieuwe, stedelijke plein wordt kortelings gestart zodat het in het voorjaar van 2023 in gebruik kan worden genomen. Het plein wordt een bruikbare en levendige plek onder meer dankzij een waterspeelelement voor de kinderen en ruimte voor zitbanken. Er werd ook maximaal ingezet op vergroening zonder de pleinfunctie in gevaar te brengen.

.Het Pioniersgebouw dat nu in de steigers staat en haar hoogste punt bereikt, wordt het centrale gebouw van Niefhout. Op een totale vloeroppervlakte van meer dan 17 300 m² zullen heel wat diensten en voorzieningen voor de buurt gecentraliseerd worden. Er is ruimte voor wonen met zo’n 145 appartementen en 60 assistentiewoningen uitgebaat door de Zorggroep Orion.

Begin 2023 zal het Pioniersgebouw samen met het Fanny Aubergéplein opgeleverd worden. Ruim 96% van de appartementen in het Pioniersgebouw werd inmiddels verkocht. De derde fase van Niefhout staat dan ook al in de startblokken.